_ALX4147

Csőzik László: Megfékezzük az Érdre költözési lázat

_ALX4147

Csőzik László: Megfékezzük az Érdre költözési lázat

Az érdi polgármester ugyan örül, hogy a városunk egy trendi hely, de szerinte muszáj megállítani a lakosság növekedését.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Csőzik László polgármester volt a vendég kedden az Érd FM: Bundáskenyér című reggeli műsorában. Arról a régóta közszájon forgó témáról kérdezték, hogy akkor Érd vajon tényleg megtelt-e?

Kiderült, a Bakonyi utcától északra a víz,- és csatornaművek január óta nem ad ki csatlakozási engedélyt azoknak, akik iker-, vagy társasház építésben gondolkodnak. Ez az első lépések egyike, ami az építkezésekkel kapcsolatos megváltozott hozzáállást jelzi. De az önkormányzat folyamatosan dolgozik egy drákói szigorú szabályrendszer kialakításán.

Csőzik László elmondta, új településképi rendelete van a városnak. Eszerint, ha például két Kádár-kockaház közé, egy üres telekre építkeznek, akkor legfeljebb egy emelettel lehet megugrani a szomszédos házak magasságát. Tehát földszint, plusz emelet. Illetve az oldalablakok elhelyezését is megtiltották, ami szintén egy radikális változás. Majd példaként a Felső utcában épülő több, mint 30 lakásos társasházat említette, ami az új rendelet alapján ma már nem készülhetne el, csak jóval kisebb formában.

Másrészt készül az új Helyi Építési Szabályzat (HÉSZ) is, amit talán az év vége felé tudnak majd elfogadni, de addig is májustól ideiglenes korlátozást vezetnek be. A polgármester ennek kapcsán hangsúlyozta, hogy bár mindenki szeretné, ha minél gyorsabban elkészülne, azonban a HÉSZ módosításához 43 szakhatósággal kell egyeztetni.

De nem csak helyi szinten gondolkodnak azon, mit lehetne tenni az agglomerációs bumm ügyében,  immár a kormányzatnak is vannak elképzelései. Erről egy korábbi cikkünkben már az ÉrdMost is beszámolt.

Csőzik László elárulta, majdnem 2000 üres telek van Érd belterületén, amelyeken építkezni lehet. És persze rengeteg az olyan telek is, ahol ugyan áll valamilyen építmény, de állagukat tekintve közel vannak a bontáshoz. Vagyis ezek mind-mind egy újabb lehetőséget nyújthatnak arra, hogy a város népessége tovább növekedjen.

Nem hivatalos vélemények alapján akár a 100 ezret is megközelítheti az Érden élők száma, miközben a település infrastruktúrája – a polgármester szerint – egy 50-55 ezres városhoz lett kitalálva.

Csőzik László cáfolta, hogy már késő az építkezési bummal foglalkozni, szerinte ha most cselekszünk, akkor sikerül megállítani a lélekszám növekedést.

„Nem véletlenül fogalmaztam úgy, hogy erre azért van szükség, hogy erőt gyűjtsünk. Tehát a város gyarapodása egy későbbi szakaszban szerintem folytatódhat tovább, de csak akkor, ha felfejlődtünk a jelenlegi lakosságszinthez. Ahhoz meg nem is 10 milliárdokra, hanem 100 milliárd pluszos beruházásokra van szükség”

– szögezte le Érd polgármestere. A majdnem 45 perces interjúban szó volt még az új bölcsődék és óvodák szükségességéről, az örökzöld témának számító aszfaltozásról. A sportpályák, játszóterek közelében élők zajjal kapcsolatos panaszairól, valamint a helyi gazdaságból származó bevételek szűkösségéről is.

Ha szeretné teljes egészében is meghallgatni a Csőzik Lászlóval készült interjút, akkor itt lentebb megteheti.

Fotó: ÉrdMost/Balogh Alex

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email