csozikportreBA_221109

Csőzik: „Úgy vélem, ha ma lenne a választás, ismét megnyerhetném”

csozikportreBA_221109

Csőzik: „Úgy vélem, ha ma lenne a választás, ismét megnyerhetném”

Jövőre is indul a választásokon az érdi polgármester.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Csőzik László a kiüresedő önkormányzatiságról és a jövő évi választásokról is beszélt a Népszavának adott interjúban. Szóba került a kormány új terve, ami a természeti környezet megóvására hivatkozva szigorú keretek közé szorítaná az új beépítésre szánt területek kijelölését. Ezzel kapcsolatban Csőzik László elmondta, hogy ugyan egyet ért a „települések szétterülését akadályozó kormányzati törekvéssel”, azzal viszont már kevésbé, hogy az állam ezt a feladatot is elvenné az önkormányzatoktól.

Ez újabb lépés a centralizáció felé,

– fogalmazott az érdi polgármester.

A hatáskörök elvonása kapcsán úgy gondolja, az önkormányzatoknak nem az a segítség, ha elvonják a feladatokat, hanem az, ha biztosítják hozzá a szükséges finanszírozást. Szerinte az elmúlt években született döntések alapján a kormány mégsem ezen az úton jár.

Ma már el tudom képzelni, hogy a játszma vége az önkormányzatok elöljárósággá alakítása lesz

– mondta.

 

A polgármester két olyan szervezetnek (Megyei Jogú Városok Szövetsége, Magyar Önkormányzatok Szövetsége) is a tagja, amelyek az önkormányzatok érdekeit képviselik, és sikerült is eredményeket elérni az elmúlt időszakban. Ilyen volt például az elszabaduló rezsiárak okán kapott kormányzati kompenzáció.

Szerinte ezek a szövetségek csak akkor lehetnek sikeresek, ha a fideszes polgármesterek is csatlakoznak a mindenkori indítványokhoz.

…közösek a gondjaink, de nyilvánosan csak kevés településvezető vállalja fel a véleményét. Vitathatatlan, hogy fideszeseknél dacolni, asztalt verni nem szokás.

Az érdi polgármester úgy véli, a választókat nem érdeklik a pártcsaták, csak az, hogy mi történik a településükön. Ezért a település érdeke, hogy minden polgármester felülemelkedjen a pártpolitikán. Mint mondja, a belső vitákkal csak megágyaznak a Fidesz visszatérésének. Jászberényt tartja jó példának, ahol a pártokat nem megtagadva, de a helyi ügyekre, közösségekre támaszkodva tudtak eredményeket felmutatni.

Az interjúban szóba kerül még a jövő évi önkormányzati választás is. Csőzik László úgy látja, az előjelek az ellenzék szempontjából nem túl jók.

Az országos ellenzék ramaty állapotban van, semmi esélyt sem látok az összefogásra.

Szerinte a választásnak nagyobb tétje lesz, mint valaha. Amennyiben az ellenzéki pártok elvéreznek, és a megnyert önkormányzatok száma akárcsak a felére csökken, akkor a következő országgyűlési választásokra a mostani ellenzék eltűnik a süllyesztőben. Nem lesz értelme elindulni se.

De ha meg tudná tartani a jelenlegi pozíciókat, és behúzná mellé azokat a településeket, ahol 2019-ben nem sok hiányzott, akkor érdemi hatalmi ellensúlyt képezhetne a kormánnyal szemben.

Az érdi polgármesternek ugyan nincsenek rossz tapasztalatai a kormány képviselőivel folytatott tárgyalásokról, soha nem érezte, hogy más elbírálás alá esne, mint a fideszes polgármesterek, de azért bízik egy közös platformban, mert az egység erőt adhat. A NER pedig nem ért másból.

Érd első embere a saját indulása kapcsán szintén az ellenzéken belüli harcokat említi. Mint fogalmaz, ha a kampány idejére is a most tapasztalható politikai széthúzás lesz az ellenzéken belül, akkor továbbra is civil jelöltként vág neki. Csőzik László úgy véli, az elmúlt évek középre húzó, szövetségkereső hozzáállása, a sok munka nem csak az ellenzéki szavazókat, hanem Érd valamennyi lakóját szolgálta.

Úgy vélem, ha ma lenne a választás ismét megnyerhetném.

A teljes beszélgetést IDE KATTINTVA tudja elolvasni.

Fotó: ÉrdMost archív

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email