torteli2_230107

Egyedi programot hozott a judoedző az SNI-s gyerekeknek

torteli2_230107

Egyedi programot hozott a judoedző az SNI-s gyerekeknek

Már Érden is elérhető a stabilitást elősegítő Törteli-módszer.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Törteli Zoltán judoedző, testnevelő tanár. Több évtizedes pályája során nemcsak ép, hanem sajátos nevelési igényű, az átlagostól eltérő mozgású gyermekekkel is foglalkozott, illetve foglalkozik. Sőt kilenc esztendeje egyéni módszert is kidolgozott számukra: ez a Törteli Stabilizáló Mozgás Program (TSMP), ami legfőképp stabilitást adó talajgyakorlatokból áll.

„Pár hónap alatt megszerzik a gyerekek azt az erőt, biztonságot, amelynek köszönhetően bármilyen mozgásformát sokkal könnyebben gyakorolhatnak, legyen az tánc, korcsolya, túrázás” − mondta Zoltán, akivel egy érdi foglalkozás előtt beszélgettünk.

Az edző életfás (az Életfa Csoport SNI-s gyermekeket nevelő családokat egyesít) gyerekeknek tart fejlesztő órákat Érden, hetente egy alkalommal a Bajcsy Közösségi Színtérben (Bajcsy-Zsilinszky Endre utca 206-208.).

Először egy kisfiú és egy kislány érkezik, a kislány nagyon ügyesen végzi a gyakorlatokat, a kisfiú pedig roppant lelkes, és − mint megtudtuk − sokat fejlődött az elmúlt hetekben. Zoltán következetes, elvárja a figyelmet, ugyanakkor buzdít és dicsér a gyakorlatok alatt.

„Ezekkel a gyerekekkel máshogy kell foglalkozni, máshogy kell motiválni őket, de ugyanúgy fejlődnek, ugyanolyan szorgalmasak és ügyesek, mint ép társaik, és ugyanúgy vannak köztük különbségek, mint a normál mozgásfejlődésű gyerekek között. Sőt, egy downos, egy autista és egy tanulásban akadályozott, vagy épp hallás- vagy látássérült gyermek fejlődésében még nagyobb az eltérés. Nekem ők tanították meg,hogy ne azonos paraméterek szerint várjam el az eredményt”

− hangsúlyozta.

Sajnos, azok a „kacifántos” gyerekek, akik szívesen sportolnának, nehezen találnak egyesületet. Persze, szeretettel fogadják őket, de arra nincs kapacitásuk a kluboknak, hogy külön foglalkozzanak velük.

Zoltán foglalkozásai tehát hiánypótlóak, gyakorlatai pedig speciálisak.„Bemelegítéssel kezdünk, aztán jönnek a kúszások, mászások, az egyensúlyérzéket fejlesztő talajgyakorlatok. Mivel ügyesednek a gyerekek, fokozatosan nehezítem ezeket. ”

„Eszközöket is használunk, például ásványvizes üveget. Ilyenkor arra kell figyelniük, hogy ne lötyögtessék ki a vizet. Vagy a szék alatt kúsznak, ami nekik nagy élmény. A foglalkozás erősítéssel folytatódik és meditációval zárul, megnyugszik a légzés, a keringés, az izmok. Ilyenkor beszéljük meg, mi az, amit még gyakorolni kell, és mi az, ami nagyon jól ment. Végül a szülőkkel beszélgetünk pár percet, hiszen otthonra is adok gyakorlatokat” − avatott be Zoltán, hangsúlyozva:

az eredmény mindig a munkából születik.

Először a fizikai stabilitást érik el a gyerekek, az meghozza a lelki stabilitást, és ez a kettő a jobb szellemi teljesítményt. Erről a visszajelzések is tanúskodnak.

A mozgásprogram óvodásoknak, alsó és felső tagozatosoknak egyaránt ajánlott. A csoportba is különböző életkorú gyerekek járnak, Zoltán jelenleg 8-9 gyermekkel foglalkozik, és fogad újonnan érkezőket is (nem csak az Életfa Csoportból). Aki jelentkezni szeretne, ezen az oldalon kaphat bővebb tájékoztatást.

Fotók: Ádám Katalin

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email