eletfakaracsony3_221216

Karácsonyi csoda történt az Életfa csoportnál

eletfakaracsony3_221216

Karácsonyi csoda történt az Életfa csoportnál

Szívmelengető betlehemes színdarabbal lepték meg a publikumot az Életfa kacifántos gyermekei és egészséges testvéreik. Az egyesületnél nem ez volt az egyetlen csoda a napokban.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Megható karácsonyi mesével lepte meg a sajátos nevelési igényű gyerekeket és szüleiket az Életfa csoport Kacagó Kaci Színháza: Furulyácskamadár betlehemi történetét mesélték el sok zenével, énekkel, nevetéssel.

Az Életfa SNI-s és sérült gyermekek szüleit tömörítő civil szervezet, amely többféle programmal, fejlesztő foglalkozással és az érintett szülőknek szóló tréningekkel segíti tagcsaládjait.

A Kacagó Kaci Színházat azért indították el, hogy ezek a gyermekek is szerepelhessenek, megmutathassák magukat, tudásukat, és sikerélményekhez jussanak egy olyan közegben, amely elismeri és bátorítja őket.

Furulyácska történeteit is egy sérült – ahogy az Életfások hívják: kacifántos – kislány, a tizennégy esztendős Kovács-Buna Tímea írta. A kismadár kalandjai nemrég könyvben is napvilágot láttak (az ÉrdMost itt és itt írt róla). A Hívd Furulyácskát! című 136 oldalas meséskönyv rengeteg illusztrációt tartalmaz: huszonöt életfás, illetve a csoporttal szimpatizáló felnőtt és gyerek több mint 130 képet alkotott.

Az utolsó mese egy megható betlehemi történet arról, hogy Furulyácska és barátai hogyan látogatnak el a Kisjézushoz, és milyen csoda történik az egyik kismadárral.

A mesélt Domsa-Faragó Ivett, Timi segítője és barátja rendezte. Különlegessége, hogy a kacifántos gyermekeken kívül egészséges testvéreik is szerepelnek benne.

„Közösen állítottuk színpadra a darabot a gyerekekkel. Nagyon jó volt velük együtt dolgozni, a szöveget könnyen és gyorsan megtanulták. Nem ez volt az első fellépésünk, legutóbb anyák napján leptük meg az életfás családokat egy kis műsorral” – árulta el Ivett, aki régóta kapcsolatban áll Timivel, több tárgyból tanítja is a kislányt.

A kedves darab karácsonyi üzenet mellett – hogy mindig vannak és lehetnek csodák, és ezek legnagyobbika a szeretet -, még egy nagyon fontos dolgot láttatott a nézőkkel:

az egészséges és a sérült gyermekek között szoros és teljes együttműködés tud kialakulni. A sérült gyerekek másképp adnak elő, sokat nevetnek és máshogy mozognak, és ezáltal olyan könnyed bája lesz az előadásnak, ami az egészséges szereplőket és a nézőket is magával ragadja és elbűvöli.

Mária szerepében Timi, Furulyácska történeteinek írója

Jó, ha ez minél többen láthatják, hiszen az érzékenyítés legjobb módja az élmények közös átélése. Hogy ezt most megvalósulhatott – azaz a darabot nagyobb közönség előtt adhatták elő -, azért az estet befogadó Móra iskolát illeti köszönet.  A kísérő programért pedig a Wend Rövidáruboltot és a Nita Dekort: a két érdi vállalkozás kézműves programmal lepte meg a gyerekeket, akik fenyőfákat és mackós karácsonyfadíszeket készíthettek Endrész Klaudiávál és Maka Anitával.

A Kacagó Kaci Színházat, mint fentebb írtuk, az Életfa Csoport Egyesület hívta életre. A rendezvény előtt Ömböli Ágnes elnökkel is beszélgettünk, aki még egy karácsonyi meglepetéssel szolgált:

a napokban hárommillió forintot nyertek a Slachta Margit Nemzeti Szociálpolitikai Intézet pályázatán

– ezt az összeget egy négyalkalmas önismereti tréningre fordítják, amin tizenhat életfás szülő vezet majd részt. Emellett egy hétalkalmas gyászfeldolgozó egyéni tréninget is indítanak, ami hét alkalomból áll, és tizennégy fő vehet részt rajta.

„A traumafeldolgozást, az érintett szülők lelki egészségének karbantartását, gondozását nagyon fontosnak tartjuk, véleményem szerint az egyik legjobb befektetés a jövőbe a mentális jólét elérése” – hangsúlyozta Ági.

És ezzel még nincs vége a karácsonyi csodáknak:

az Életfa a Civil Liciten és az advent második vasárnapján rendezett sütivásárán – amelyen életfás anyukák árusították finomságaikat – 1,3 millió forint folyt be, amit az Életfa Vackor fejlesztőjének felszerelésére, működtetésére, valamint egyéb programjaik finanszírozására fordítanak a jövő esztendőben.

Fotók: Ádám Katalin

További cikkeink

További cikkeink

A Szociális Gondozó Központ Hajléktalanellátás Szervezeti Egysége pályázatot hirdet közalkalmazotti jogviszony (Kjt.) keretében segítő
Szociális Gondozó Központ Házi Segítségnyújtás pályázatot hirdet Közalkalmazotti jogviszony (Kjt.) keretében gondozó munkakör/feladatkör betöltésére.

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email