eletfalicitfurulyacska_221102

Életfás csodák a Civil liciten

eletfalicitfurulyacska_221102

Életfás csodák a Civil liciten

Egyedi kézműves termékekkel és sok meglepetéssel - többek közt egy saját készítésű mesekönyvvel - indított a Civil Liciten az Életfa Csoport Egyesület.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Az online működő Civil licit keretében minden hónapban más érdi civil szervezetet támogathatunk.  Egyrészt úgy, hogy felajánlunk egy-egy tárgyat, szolgáltatást (a licit során befolyó összeg ilyenkor nem a mi pénztárcánkat, hanem a civil szervezet bankszámláját gyarapítja), másrészt azzal, hogy megvásároljuk a mások által kínált terméket.

Novemberben az Életfa Csoport Egyesület javára folynak be a Civil liciten érkező összegek.

A sajátos nevelési igényű gyermekek családjaiból alakult Életfa csoport már harmadszor kedvezményezettje ennek a licitnek.  Nagyon sok saját készítésű, kézműves terméket bocsátanak licitre – tudtuk meg Ömböli Ágnestől, az Életfa Csoport Egyesület elnökétől.

„Már nyáron készünk erre az alkalomra. Szappant főztünk,  táskát, könyvtartót, neszesszert varrtunk. Más anyukák horgolnak, ők többek közt karácsonyfadíszeket készítettek a licitre.”

„Hamarosan a nyomdába kerül a második receptkönyvünk is – ezt életfás anyukák állították össze, az elsőnek nagy sikere volt. Ez a füzet is felkerül majd a felajánlások közé.”

„Házi finomságokat – szörpöket, lekvárokat – is eltettünk, és lesznek életfás márkázott termékeink is (póló, bögre), illetve olyan kerámiatárgyak, amelyeket a környékünkön található, sérülteket foglalkoztató műhelyek készítettek.”

„Egyik tagunk, a tizennégy éves, kacifántos Kovács-Buna Tímea saját, nemrég megjelent könyvét ajánlotta fel a licitre. A Hívd Furulyácskát! című 136 oldalas meséskönyv rengeteg illusztrációt tartalmaz: huszonöt életfás, illetve a csoporttal szimpatizáló felnőtt és gyerek több mint 130 képet alkotott.”

(Timiről, korábbi regényéről és az akkor még készülő Furulyácskáról itt írt az ÉrdMost.)

Az Életfának van baráti köre, illetve sok támogatója is, ők is tesznek felajánlásokat. Természetesen bárki tehet fel licitre fel tárgyat, szolgáltatást az Életfa javára.

„Sajnos azt érezzük, hogy a nehéz gazdasági helyzet, a magas infláció miatt az adományozási kedv is alacsonyabb. Már tavaly is érzékeltük, hogy a licitek értéke csökken, bár nagyon szép eredményt értünk el: 2,2 millió forintot sikerült gyűjteni az adományokból. Ez fantasztikus. Idén korántsem számítunk ilyen összegre, hiszen az embereknek jóval kevesebb a pénzük. Mi minden adománynak nagyon örülünk.”

„A gazdasági helyzet a civil szervezeteket is nagymértékben érinti. A civilek jellemzően olyan tevékenységet végeznek, amellyel jellemzően az önkormányzatok, illetve az állam munkáját egészítik ki – olyan szolgáltatások ezek, amelyeket fentiek nem biztosítanak, ezért helyük van a palettán. Fontos, hogy talpon maradjunk, és meg tudjuk őrizni a szolgáltatási körünket” – hangsúlyozta Ági.

A befolyt összeget részben a súlyosan és halmozottan sérült gyermekek számára létrehozott Vackor napközijük fejlesztésére fordítják, ami a Móra iskolával együttműködve fogadja a gyerekeket. (Az Életfa hiánypótló fejlesztő napközijéről, ahol hat gyermekkel foglalkoznak a szakemberek, részletesebben itt írt az ÉrdMost.)

Egy délelőtt a Vackor csoportban (Fotó: Ádám Katalin)

A fejlesztő napközi mellett nyújtanak vízi, kutya- és zeneterápiát az SNI-s gyerekeknek, és több olyan programot, foglalkozást is szerveznek, amivel az érintett gyermekeket és családjukat támogatják.  Legutóbb például drámakört alapítottak, Kacagó Kaci néven, kacifántos (azaz sajátos nevelési igényű) gyermekek főszereplésével.

Ahhoz, hogy ezeket a szolgáltatásokat ingyen vagy nagyon kedvezményes áron tudják biztosítani, szükségük van az adományokra, támogatásra.

Mészáros Melinda (Életfa) az ÉrdFM 101.3-nak elmondta:

a liciten befolyt összegből a Vackor csoportnak vásárolnak fejlesztőeszközöket, és ebből finanaszíroznák az ott dolgozó gyógypedagógiai asszisztens munkáját. A Kacagó Kaci színház kellékeire is fordítanának pénzt, és a zene-, kutya- és víziterápiára is. Ha marad forrás, önismereti tréninget szeretnének indítani az életfás anyukáknak. 

Fotók: Életfa Csoport Egyesület

További cikkeink

További cikkeink

A Szociális Gondozó Központ Idősek Otthona pályázatot hirdet Közalkalmazotti jogviszony (Kjt.) keretében ügyviteli munkatárs
A Szociális Gondozó Központ Hajléktalanellátás Szervezeti Egysége pályázatot hirdet közalkalmazotti jogviszony (Kjt.) keretében segítő

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email