benzin_220809

Most jön a java?

A szakértők szerint augusztus közepe lehet a legnehezebb időszak a hazai üzemanyag-ellátásban, de egyes érdi kutakon már kedden sem lehetett kapni 95-ös benzint.

Az egyes kutak már most is korlátozásokat vezettek be, de ez csak átmeneti megoldást jelenthet – írta a Portfolio.  A cikk beszámol arról, hogy a Mol a minap hozott egy olyan belső szabályzatot, amely szerint egy nap alatt egy autó csak egyszer tankolhat a Mol kúthálózatán, akkor is, ha nem meríti ki az 50 literes maximális keretet. Az OMV-nél 50 litert lehet egyszerre tankolni, a Shell kútjain maximum 80 ezer forintért lehet üzemanyagot vásárolni, a Lukoilnál pedig egyszerre csak 20 liter töltését engedélyezik. A szakértő szerint az olajtársaságok ezekkel a lépésekkel próbálják megelőzni, hogy teljesen kifogyjon az üzemanyag a kutakon, ugyanis már most sem kapnak elegendő mennyiségű üzemanyagot a töltőállomások.

„Rövid távon csak az állam által megnyitott stratégiai üzemanyagkészletek alkalmasak a benzinhiány elkerülésére” –mondta el Bujdos Eszter, a holtankoljak.hu ügyvezetője az ATV-nek.

A felszabadított stratégiai készlet 186 millió liter üzemanyagot jelent. A szakértők adatai alapján Magyarországon napi szinten 20 millió liter üzemanyag fogy, így a készlet maximum 10 napra elegendő mennyiséget jelent.

A Független Benzinkutak Szövetségének elnöke kijelentette, hogy az árstop feloldása lenne az igazi megoldás, ami 20-30 százalékkal csökkentené a magánfelhasználók fogyasztását.

A szakértők úgy számolnak, hogy augusztus közepe lehet a legkritikusabb az üzemanyagellátás szempontjából, ezért nem tartják elképzelhetetlennek a további korlátozások bevezetését sem.

Érden több kútnál is jártunk kedden, többek közt a MOL-nál is, ahol “reggel 9 óta nincs 95-ös benzin, de valamikor délután majd kapunk” – ígérte az ott dolgozó munkatárs. A többi kúton nem volt gond, igaz, volt, ahol korlátozás nélkül lehetett tankolni, másutt 95-ös benzinből húsz liter volt a maximum.

Az egyik közösségi oldalon is feltettük a kérdést, ki mit tapasztalt, van-e benzinhiány az érdi kutakon (már ami a 95-ös benzint illeti). Mint kiderült: volt olyan MOL-kút, ahol volt ma benzin, és volt olyan is, ahol elfogyott. Egy másik hozzászóló  tegnap este nem kapott 95-ös benzint az egyik OMV-kútnál.
“Kezdheted megszokni. Egyre gyakoribb lesz ” – sommázta a harmadik, aki szerint a Shell-nél is előfordul, hogy nem lehet 95-öst tankolni.

 

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email