avaregetesfustoles_220323 (1)

Mi legyen a füstölés helyett?

avaregetesfustoles_220323 (1)

Mi legyen a füstölés helyett?

Korábbi cikkünkben arról írtunk, hogy az érdi máglyastop óta nemcsak a kerti hulladék elégetésére nincs mód, de arra sem, hogy nedves avarkupacok elfüstölésével védekezzünk a kora tavaszi fagyok káros hatása ellen. Amire – mint most kiderül – voltaképpen szükség sincs.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Füstölölés, ködölés, locsolás – általában ezekkel a módszerekkel szoktak védekezni a gyümölcsfaültetvényekben a kora tavaszi nagy fagyok ellen, és vannak olyan kiskerttulajdonosok, akik szintén ezt a módszert vetik be: kis kupacokba halmozva égetik, jobban mondva füstölik el a nedves avart. Csakhogy az égetést Érden már tiltja egy városi rendelet, így ezzel a lehetőséggel belterületen semmiképp sem élhetnek a lakosok, ahogy erről egy korábbi cikkünkben írtunk. De – ahogy ezt egyik olvasónk kérdezte: mi legyen a füstölés helyett? Hogyan óvjuk meg a gyümölcsfákat a kora tavaszi fagyoktól? A kérdés igencsak aktuális, hiszen március elején nemcsak a nappali, hanem az éjjeli és hajnali hőmérséklet is igencsak elmaradt a megszokottól.

„A füstölést több hektáros táblákon érdemes bevetni, ahol a szélirányhoz igazodva tudják beállítani a füstölő szerkezeteket, és nagy felületet lehet beteríteni ezzel a párával, köddel telített levegővel. Kisebb területen egyáltalán nem hatékony ez a fajta védekezés, mert ha a szomszéd kertjében akár csak pár tizedfokkal is eltér a levegő hőmérséklete a miénktől, a füstünk elillan” – vélekedett Németh Antal, a Kertbarát Kör elnöke. Mint mondta, Érden amúgy sem jellemző, hogy a rügypattanást megelőző időszakban a fákra veszélyes fagyok lennének: vannak ugyan fagyzugos területek Érden is, de ott általában nem ültetnek erre érzékenyebb gyümölcsfákat, a hagyományos helyi termőterületek pedig nem ezeken a pontokon helyezkednek el.

„Sajnos, a virágzás idején bekövetkezett hirtelen fagyok már hatással vannak a termésre, és erre volt is példa az elmúlt években, de ebben az igencsak érzékeny periódusban már amúgy sem tudunk füstöléssel védekezni tudomásom szerint” – jegyezte meg Németh Antal, aki szerint a korai fagyok ellen nem lehet a kiskertekben hathatósan védekezni, hacsaknem azzal, hogy kevésbé fagyérzékeny fajtákat ültetünk. „A faiskolák szakemberei segítenek ezek kiválasztásában” – jegyezte meg az elnök, aki azzal zárta szavait: az avarégetés semmiképp sem jó megoldás, hiszen súlyosan szennyezi a környezetet, és nem mellesleg a kertész egészségét is veszélyezteti, a szomszédságnak meg tetemes bosszúságot okoz.

Romics Ervin kertészként és őstermelőként évtizedek óta foglalkozik facsemetékkel, sokan ismerik őt az Elvira-majorból. Romics úr sem látja értelmét a füstölésnek a kiskertekben. „Amikor tőlünk vesz valaki fát, szokott érdeklődni arról is, mennyire fagyérzékeny az adott fajta, de előfordul, hogy a különböző fajták közt nincs jelentős különbség. Vagy ha tudok is ajánlani nem fagyérzékeny fajtát, lehet, hogy más tekintetben nem felel meg a vevő elképzeléseinek: neki sárga húsú kellene, én fehéret ajánlok, neki júliusi érésű kéne, de én augusztusit tudok adni. Sok esetben egyébként sem a fagyok viszik el a termést, hanem a fertőzések: a monília, a tafrina. Ilyenkor szokták azt mondani kiskerttulajdonosok, hogy „pedig permeteztem” – csak nagyon nem mindegy, hogy mikor, hányszor és mivel. Egy lemosó permetezés nem elegendő” – jegyezte meg Romics Ervin.

Korábbi cikkünket füstölés témakörben itt olvashatják.

Forrás: Érdi Újság, szerző: Ádám Katalin. A fotó illusztráció

További cikkeink

További cikkeink

Érd MJV Polgármesteri Hivatala Humán-szolgáltatási Főosztály, Szociális és Egészségügyi Osztály pályázatot hirdet Közszolgálati jogviszony

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email