22_03_29_erdmost_nincskep

Szűkösen, de futja

22_03_29_erdmost_nincskep

Szűkösen, de futja

Érd idén sem dúskál sem a saját, sem az állami forrásokban. Ahogy Csőzik László fogalmazott a több órás költségvetési vitát követően: a város tud fejlődni, előre lépni, de hatalmas fegyelemmel, türelemmel és alázattal kell végezni a városüzemeltetést és -gazdálkodást.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Érd önkormányzatának bevételi főösszege idén 35,185 milliárd forint, ebből körülbelül 17 milliárd forint megy el az alapvető működésre.  Ez az összeg – mint Csőzik László polgármester az ülést követően adott interjújában rámutatott – kevés ahhoz, hogy úgy lehessen gazdálkodni belőle, hogy az itt élők azt érezzék: a város kiszámíthatóan, saját forrásból és nagy léptékben halad előre.

„A mai forrásínséges időszakban azt kell mondanom: ez édeskevés ahhoz, hogy a céljainkat megvalósítsuk, ahhoz, amilyen választási ígéretekkel indultunk. Aki figyeli a napi politikát, tudja, mi történt: rengeteg forrást vontak el Érdtől is – tették ezt a járvány, illetve amiatt, hogy nem vagyunk fideszes önkormányzat. Minket büntettek, a fideszes önkormányzatokat pedig kompenzálták – az ő bevételkieséseiket a kormány 2020 karácsonyán elintézte, és szavatolta számukra a túlélés lehetőségét. Mi 2020 elejétől úgy működünk, mint az a futó olimpikon, aki kvalifikálta magát egy tízezer méteres távra, de a rajtállomást kilökték a lába alól, kétszer lábon lőtték, a közönség pedig fújjol és hergeli, miért nem képes úgy futni, ahogy normál esetben kellene. Ahogy számolom, az elmúlt években hárommilliárd forint esett ki a város kasszájából, és el lehet képzelni, hogy ezt milyen értelmes célokra költhettük volna. A fideszes kormányzat ugyanis a korábbi fideszes városvezetésnek minden évben adott hétszázmillió forintot, néha többet is, szabadon felhasználható forrásként, ráadásul korábban nem voltak olyan jellegű elvonások, mint most. Az a csekély normatívatöbblet, amit megkaptunk az infláció miatt, sajnos, nem sok mindenre elegendő” – jegyezte meg a városvezető, hangsúlyozva: gondoskodni kell a közszférában dolgozók fizetésemeléséről, hiszen a bérük rendkívül alacsony volt, az energiaáremelkedés hatásának semlegesítéséről (erre nem kapott pénzt a város), az infláció pedig rekord méretű, 5-7 százalékos erre az évre vonatkozóan. Emellett munkát adnak az utak, járdák, a felszínivíz-elvezetés is.

„4,77 milliárd forint kormányzati működési támogatás mellett tudtuk elfogadni ezt a költségvetést. Ez addig hiány, amíg az állam nem tudja biztosítani ezt az összeget. Egy optimális, szerény működés számait tartalmazza a költségvetés. Érd bevételei nem fedezik az alapvető működés költségeit. Óriási a kitettségünk a magyar kormány és az EU felé. Bízom benne, hogy lesz ebben áttörés. Bízom a kormányváltás sikerében, és abban, hogy akkor végre az új kormányzat kompenzálja Érdet: kifizeti azt a pénzt, amit nem adtak oda Orbán Viktorék, és hogy meg tud változni a finanszírozás rendje” – hangsúlyozta Csőzik László, hozzátéve: bírja az ellenzéki pártok vezetőinek és a miniszterelnök-jelölt azon ígéretét, hogy azok a nagyvárosok, amelyek kárvallottjai voltak a 2010-es kormánydöntésnek, most megkaphatják az elmaradt forrásokat.

Csőzik László elmondta azt is: bár a költségvetés szűkös, alapot biztosít arra, hogy amit elkezdtek – például az útburkolási programot – folytatni tudják, ahogy a járdaépítést is. Ezek mind szerepelnek a költségvetésben. „A költségvetésnek két üzenete van: látjuk, hogy a város tud fejlődni, előre lépni, másrészt hatalmas fegyelemmel, türelemmel és alázattal kell napi szinten vinni a városüzemeltetést és –gazdálkodást” – hangsúlyozta Csőzik László, aki szerint az igazi cél az lenne, hogy a város eltartsa saját magát.

Mire futja a központi támogatásból?

Mint arról fent szó esett, a város 4,77 milliárd forint támogatást kap, 584,6 millió forinttal többet, mint az előző esztendőben – hogy mire tudja felhasználni a város ezt az összeget, az részletesen szerepel a csütörtökön elfogadott előterjesztésben.

Azért több a támogatás, mert emelkedett a minimálbér és a garantált bérminimum – ez összességében 346,6 millió forint többlettámogatást eredményezett az önkormányzatnak, és valamennyi ágazatot érintette; legnagyobb mértékben a szociális terület és az óvodai nevelési tevékenység kiadásaihoz járult hozzá.

A településüzemeltetési, közvilágítási és temetőüzemeltetési, valamint az önkormányzati hivatal működtetési kiadásainak támogatását magában foglaló keret ugyanakkor nem emelkedett jelentős összeggel, vagyis a közutak karbantartási feladatai, a zöldterület- és temető üzemeltetési feladatok jelentős részét a korábbi évekhez hasonlóan saját forrásból kell finanszíroznia az önkormányzatnak. Szintén jelentős fenntartói saját forrást igényel az önkormányzati hivatal működtetése (itt az emelkedés csupán 0,1 százalékos volt, miközben a fogyasztói árak átlagosan 7,4 százalékkal emelkedtek a tavalyi évhez képest, a minimálbér pedig 19,5 százalékkal nőtt.)

Ami örvendetes viszont, hogy csökkent a városunkra rótt szolidaritási hozzájárulás összege, ugyanakkor csökkent az egy főre jutó iparűzésiadó-erőképesség is, az adómérték kötelező egyszázalékos csökkentése és a covid járvány kedvezőtlen hatásai miatt.

Mire futja a saját bevételekből?

Ami az önkormányzat saját bevételeit illeti, a reálisan tervezhető adóbevételek is jelentősen csökkentek: a kormány elvonta a gépjárműadót, ami csaknem 300 millió forint bevételkiesést jelent idén is. A fentebb már említett iparűzésiadó-maximalizálás hatása ráadásul érzékelhető lesz abban is, hogy azok a KKV-k, amelyek annak idején nem nyújtották be az adómérséklési nyilatkozatot, és a két százalékos mértékkel megállapított adóelőleget fizették meg tavaly márciusban és szeptemberben, a tavalyi év elszámolásakor érvényesíthetik a csökkentett adómértéket – ez az önkormányzat számításai szerint szintén többszáz millió forint visszafizetési kötelezettséget eredményez majd.
A költségvetésben a reálisan tervezhető adóbevétel idén 3,699 milliárd forint.

Emelkedő juttatások

A város intézményeinél dolgozóknak jó hír, hogy változnak az önkormányzat, illetve a város intézményeinél dolgozók juttatásai: az óvodapedagógusok minősítési pótléka idén havi 40 ezer forint/fő, az egyéb óvodai dolgozók részére biztosított pótlék havi 10 ezer forint/fő, a bölcsődei egységesen havi 10 ezer forint fejenként, míg az ÉKFI dolgozói havi 55-55 ezer forintot kapnak. Cafeteriajuttatást minden intézmény minden dolgozójára egységesen bruttó évi 120 ezer forint összegben biztosít a fenntartó.

Tudni kell azt is, hogy az állami finanszírozás nem fedezi az önkormányzati dolgozók bérrendezését.

Ellenzéki ellenvetések

A költségvetés tárgyalásakor parázs vita alakult ki a városvezetés és az ellenzéki képviselők között. Simó Károly Fidesz-KDNP frakcióvezető szerint a városvezetés részéről semmittevés, másra mutogatás, magyarázkodás jellemezte az elmúlt két évet, és a polgármester mindenkit hibáztat, épp csak az időjárást nem. Simó Károly szerint nem igaz az, hogy a kormány kivérezteti az önkormányzatokat, szerintük jelentősen több pénzből tud gazdálkodni a város most, mint az előző városvezetés utolsó két éve alatt. Az iparűzésiadó-bevétel pedig nem csökkent, hanem növekedett, az állami támogatások is időben érkeztek.

T. Mészáros András volt polgármester (Fidesz-KDNP) azt szorgalmazta, hogy mihamarább telepítsék be a gazdaságfejlesztési övezetet, mert ez jelentheti a kiutat Érd számára, nem pedig az, hogy a városvezetés a kormánnyal veszekszik. Azt ő is elismerte, hogy a normatívanövelés politikáját támogatni kell, hogy kiszámítható legyen az állami normatíva mértéke. Csőzik László a vitában elmondta: kérdéses, hogy az emberek támogatnák-e, ha ebben a kertvárosban a Duna-menti területek, szántók ipari felhasználásra kerülnének, vagy inkább az lenne a megoldás, hogy az iparűzési adó helyett a személyi jövedelemadó egy része maradjon a településeknél.

T. Mészáros András úgy vélekedett: lehet úgy fejleszteni a várost, hogy a természeti környezetet ne terheljék, ám a gazdasági bevételek növekedjenek.

A költségvetést végül több órás vita után bocsátották szavazásra. A keresetkiegészítéssel kapcsolatos előterjesztéseket egyhangúlag, magát a költségvetést tíz igen, hat nem, két tartózkodás mellett fogadta el a testület.

Egyéb döntések

A képviselők a költségvetésen kívül egyéb előterjesztések ügyében is döntöttek.  Megszavazták, hogy a Pöttöm Sziget Bölcsőde intézményvezetői feladatainak ellátásával Dávid Dzsenifert bízzák meg, március elsejétől 2027. február 28-ig. Döntés született arról is, hogy pályázatot írnak ki a Szivárvány Óvoda intézményvezetői beosztására.

A képviselők elfogadták az  Érdi Városfejlesztési és Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság és az Érdi Vízisport Korlátolt Felelősségű Társaság 2022. évi üzleti tervét, jóváhagyták a központi ügyelet, valamint a fogorvosi ügyelet 2021. évi tevékenységéről szóló beszámolókat, valamint az ÉKFI beszámolóit a piac és a temető fenntartásáról és üzemeltetéséről, illetve az útfenntartási munkákról. Csőzik László polgármester hangsúlyozta: az ÉKFI gépparkja nagyon elavult, a flotta pár gépét fel kell újítani.

A testület elfogadta a közgyűlés bizottságainak tavalyi tevékenységéről szóló beszámolókat is.

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email