still0203_00000

Fejlődés vagy túlélés?

still0203_00000

Fejlődés vagy túlélés?

Hogy élték át, illetve túl az elmúlt két évet az érdi vállalkozások? Javult a helyzetük, romlott vagy stagnált? Erre kerestük a választ.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

A gazdaságról, az üzleti biztonságról és a pályázati lehetőségekről szóló tájékoztató rendezvényt szervez több településen a Pest Megyei és Érd Megyei Jogú Városi Kereskedelmi és Iparkamara. A sorozat egyik állomása városunk volt; az érdeklődők személyesen és online is bekapcsolódhattak a rendezvénybe.

A magyar és nemzetközi gazdasági helyzetről Vereczkey Zoltán elnök tartott előadást, a pályázati lehetőségekről Vincze Gábor főtitkár beszélt, a köz- és üzleti biztonságról Nógrádi György külpolitikai szakértő. A rendezvényen jelen volt Aradszki András országgyűlési képviselő is, akit arról kérdeztünk, milyen helyzetben vannak jelenleg az érdi vállalkozások.

„Érdnek kettős problémája van: egyik az öröklött elmaradottság. Markáns gazdasági tevékenység, ami a város adóbevételét is meghatározza, nem jött Érdre, annak ellenére, hogy a kormány az elmúlt tíz évben nagyon sokat tett ezért, és egy önálló ipari parkot is létesített. Remélem, ebben lesz előrelépés. Hogy az érdi vállalkozások jól éltek vagy rosszul az elmúlt években? Igenis jól éltek. Ennek legfontosabb mutatója, hogy az iparűzésiadó-bevétel folyamatosan növekedett. 2021-ben csökkent ugyan, de ennek az az oka, hogy a kis- és középvállalkozásoknál ott maradtak az iparűzési adó bevételei, de ezt a kormány pótolta, így 3,4 milliárd forintos adóbevétele lett Érdnek az alig több mint kétmilliárddal szemben”

– mondta Aradszki András, hozzátéve: a fontos szolgáltatásokat nyújtó mikrovállalkozások (látszerész, cipész, patyolatos) szintén erősödtek, magasabb szolgáltatási színvonalat tudnak biztosítani – az érdi vállalkozások tehát helytálltak.

Vereczkey Zoltán elnök kérdésünkre elmondta: területi statisztikái nincsenek, de úgy tapasztalja, területenként nincsenek eltérések. A járványhelyzet szektorálisan hatott a vállalkozásokra: a turizmussal, a járműiparral, szállítással foglalkozó cégek igen komoly hátrányt szenvedtek. „Sikerült túlélni a nehéz időszakokat. Az, hogy elsőként értük el az EU-ban azt a teljesítményt, mint a járvány előtt, azt bizonyítja, hogy a kamara egész jó tanácsokat adott a kormánynak, hogy milyen intézkedéseket léptessen életbe” – jegyezte meg Vereczkey Zoltán, hozzátéve: a gazdasági helyzet további javítása érdekében komoly elképzelések vannak a kamara és a kormány közötti együttműködésről.

Megkérdeztünk egy helyi vállalkozót is, aki az építőanyagokkal kereskedik. Bár a felújítások, építkezések a járvány idején sem álltak le (sőt), ő úgy látja: leginkább a túlélésre játszottak, és csak az tudott fennmaradni, aki webáruházat üzemeltetett. „Ez a terület erősödött, és a forgalom jelentős része ide tevődött át. Aki nem váltott időben, az tönkrement, és sokan becsukták a boltot” – vélekedett.

Nyitnikék helyett Őszikék
A vírus miatt elmaradt a helyi és környékbeli vállalkozók éves érdi seregszemléje. Vereczkey Zoltán kérdésünkre elmondta: szeretné, ha idén meg tudnák tartani, a körülmények függvényében, amennyiben a költségvetésükbe beállítható és megszervezhető. „Februárban azt mondani, hogy áprilisban lesz Nyitnikék, könnyelmű ígéret lenne, de idén mindenképp tartunk majd egy nagy vásárt, és ha nem Nyitnikéknek, hanem Őszikéknek fogják hívni, akkor is jó lesz” – tette hozzá.

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email