22_03_29_erdmost_nincskep

Így védekezzünk a rókák ellen

22_03_29_erdmost_nincskep

Így védekezzünk a rókák ellen

Hogyan védekezzünk a rókák ellen? Milyen legális és humánus eszközökkel tudjuk távol tartani a ragadozókat a kertünktől? Mit tegyünk és mit ne, ha elhullott rókát találunk? Az önkormányzat összegyűjtötte a legfontosabb tudnivalókat.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Az elmúlt időszakban egyre gyakrabban merészkednek be lakott területre a vadonélő rókák. Az önkormányzat kiemelt célja, hogy a lakosok biztonságos, élhető környezetben éljenek. 

A lakott területen megjelenő fajok kezelését a lőfegyverekről és lőszerekről szóló 253/2004. (VIII. 31.) Korm. rendelet szabályozza, melynek értelmében indokolt esetekben a kárt okozó vad elejtése az illetékes rendőrkapitányság engedélyezését követően lehetséges. A probléma helyi szinten kezelhető, ugyanakkor az engedélyeztetés folyamata nem teszi lehetővé az azonnali intézkedést.

A rókák kilövésének elkerülése érdekében a lakosság együttműködését kéri az önkormányzat. Pár egyszerű dolgot ugyanis mi is megtehetünk: 

Az állatok egyre többet merészkednek be a kertekbe, keresnek élelmet, ezért a közterületi hulladéktárolókba csak lezárt zsákokban helyezzünk el olyan hulladékot, amely esetleg élelemként szolgálhat a rókák számára! Több szempontból is fontos, hogy a háztartási hulladékot, főleg a feleslegessé vált élelmiszermaradékot gondosan zárjuk el szemeteszsákokban és szeméttárolókban, továbbá éjszakára ne hagyjunk az udvaron vagy a közterületeken állateledelt macskák, kutyák számára, mivel a könnyen hozzáférhető élelem miatt a rókák is gyakrabban visszajárhatnak az emberek lakóhelyeinek környékére.

A baromfikat tartsuk bekerített helyen, éjszakára jól zárható ólban helyezzük el, ahova nehezebben jut be a róka!

Ügyeljünk a saját ingatlanuk rendjére, ott hulladékot, törmeléket ne halmozzunk fel, mert ez esetlegesen jó búvóhelyet nyújtana az állat számára.

Érdemes a kerítés átjárhatatlanságát biztosítani, és ha fennáll a veszély a rókák beköltözésére, akkor a nagyobb udvarokban ajánlott a kotoréknak alkalmas sűrű, eldugott, bozótos részeket kitisztítani.

A rókák esetében általánosan ismert tény, hogy veszettség hordozói, ezért fontos gondoskodni a házi kedvencek oltásainak beadatása is!

Amennyiben a kertben van komposzt, azt ajánlott egy zárható tetejű ládával befedni.

A kertbe tévedt rókát sem vadászni, sem megfogni nem szabad, illetve semmilyen méreggel nem szabad megetetni! Ezek mind törvénybe ütköznek!

Aki elhullott rókatetemet talál, ne érintse meg, kutyáját, macskáját igyekezzen távol tartani. Ha elhullott állatot találnak, jelentsék be a NÉBIH ingyenesen hívható zöld számán (06-80/263-244).

Amennyiben lakott területen rókát látnak, úgy a pontos hely megjelölésével az alábbi módon jelezhetik az önkormányzatnak:

  1. e-mail: jegyzo@erd.hu; barabas.emoke@erd.hu
  2. postai úton: 2030 Érd, Alsó u. 1-3.,
  3. telefonon: 06-23/522-300.

A helyszín ismeretében a hivatal fel tudja mérni azon területeket, ahol a rókaveszélyre fokozottabb figyelmet kell fordítani.

A rókák mozgását nem lehet korlátozni, azonban sokat tehetünk azért, hogy elkerüljék közvetlen lakókörnyezetünket, ezért az alábbi módszerekkel akadályozhatjuk meg, hogy a rókák az ingatlanra bemenjenek:

Villanypásztor

Minél magasabb a kerítés, annál jobb, mert a rókáknak esélyük sincs átugrani.

Reflektorfény

Ha kisebb területet, mondjuk egy tyúkólat vagy nyúlketrecet szeretnénk biztosítani, a mozgásérzékelő lámpa lehet megoldás. A felvillanó fény elrettenti a vadállatokat.

Vadriasztó

Az eszköz a rókák számára zavaró, az embernek hallhatatlan hangokat sugárzik.  

 

 

 

 

 

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email