22_03_29_erdmost_nincskep

Hordjunk maszkot! De milyet?

22_03_29_erdmost_nincskep

Hordjunk maszkot! De milyet?

A köhögéssel, tüsszögéssel, beszéddel keletkező nagyobb méretű cseppek általi fertőződést szinte bármilyen maszk megszűri, kérdés, hogy mennyire.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Legjobb az N95 (FFP 2-3) maszk, de az orvosi maszk és a „házi”, többrétegű textilmaszk is hatékony lehet. A textilmaszkok hatékonysága sok tényezőtől függ, számít például a szálak sűrűsége, a rétegek száma, a szövet típusa, vízállóság. A több rétegből álló, vízálló, vastagszálas maszkok nagyobb védelmet nyújtanak. A textil maszkon, ha átnedvesedik a kórokozók át tudnak diffundálni a folyadékfilmen. Mivel a szövet nem érintkezik a nyálkahártyákkal, akkor fogunk megfertőződni, ha a bőrünkről átvisszük a vírust a kezünkkel, miután eltávolítottuk a maszkot.

A parányi légzőcseppek (aeroszolok) egy részét is megszűri valamennyire a közönséges maszk, de hatékony védelmet csupán az FFP2 vagy FFP3 maszk jelent. Az FFP3 maszkokon (és az FFP2-k egy részén is) van kilégzést megkönnyítő visszacsapó szelep. A szelepes maszk tehát a viselőjét hatékonyan védi, és jelentősen csökkenti a kibocsátott folyadékcseppek és az ezekkel kiszabaduló vírusok mennyiségét is. Az orr/száj és a maszk belső fala között ugyanis olyan kicsi a távolság, hogy nem tudnak igazán aeroszollá szóródni a cseppek.

A műanyag arcpajzsok kényelmesebbek és könnyebbé teszik a kommunikációt, azonban önmagukban nem nyújtanak megfelelő védelmet, mivel nem feszülnek rá az arcra, a környezetben lévő cseppeket belélegezhetjük a nyitott területeken.

Vagyis az egyszerű maszkokkal elsősorban az embertársainkat védjük magunktól (lehetünk ugyanis tünetmentes hordozók), míg a szelepes maszkokkal főként magunkat másoktól. Akármilyen maszk is többet ér a semminél.

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email