életfaanyaknapja1AK

Megkönnyezték az anyukák a kacifántos gyerekek köszöntését

életfaanyaknapja1AK

Megkönnyezték az anyukák a kacifántos gyerekek köszöntését

Meglepetés-színdarabot adott elő a sajátos nevelési igényű és sérült gyerekekből álló Kacagó Kaci Színház anyák napjára.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Szívmelengető színdarabbal készült anyák napjára a Kacagó Kaci Színház. A kis színjátszó csapat a sajátos nevelési igényű, tartósan beteg gyerekeket nevelő szülők összefogásával alakult Életfa Csoport Egyesület berkein belül jött létre.

A Kacagó Kacik az életfás anyukákat egy saját maguk által írt mesével lepték meg.  Iluska és testvére, Jancsi a szivárványon keresztül elrepültek a világ több pontjára, hogy kiderítsék: hogyan ünneplik anyák napját más országokban.

Volt, ahol virággal, volt, ahol tortával, másutt az anyukának készített éremmel, vagy egy szép tánccal köszöntötték az édesanyákat – és persze nem csak a darab szerint.  Mint Domsa-Faragó Ivett-től, a színház vezetőjétől megtudtuk, a mese alakulása közben utánanéztek ezeknek a kedves hagyományoknak.

„Két anyuka, Timi és Brigi segített. a felkészülésben, de a gyerekek is mindenben támogatták egymást. Nagyon eltérő problémákkal küzdenek: van, aki nem tud beszélni, vagy a mozgásában, értelmében akadályozott, autista, ADHD-s, de ez nem volt akadály a próbákon.

A Kacagó Kaci Színház két és fél éve működik, tíz kacifántos és négy egészséges gyerek alkotja a csapatot – utóbbiak nem minden előadásban szerepelnek, akkor lépnek fel, amikor idejük van rá” – tette hozzá Ivett.

Ezeknek a gyerekeknek nagyon sok örömet nyújt az, hogy egy elfogadó és támogató közösségben vannak, ahol ők is felléphetnek, és sikerük van. Ez az önfeledt boldogság sugárzik róluk minden előadáson.

Az életfás anyukák (apukák és nagyszülők) pedig eltölthettek egy délutánt együtt, beszélgethettek, kikapcsolódhattak. Ebben a kacifántos gyerekek szüleinek sajnos kevesebb részük van, hiszen a gyermekük sok esetben 24 órás figyelmet igényel, és gyakori az is, hogy az anyuka nem tud munkát vállalni a gyermeke mellett.

Hogy mekkora igényük van a családoknak arra, hogy legyen egy szervezet, ami segít, érdekeket képvisel, programokat nyújt, azt mi sem mutatja jobban, mint az, hogy az Életfának ma már több mint ötszáz tagja van.

Sokan az interneten keresztül kapcsolódnak a civil szervezethez, de mintegy százan eljárnak a különféle rendezvényekre, foglalkozásokra, terápiákra, amelyeket az egyesület szervez, pályázatok útján.

A színdarab mellett zenével, énekkel, és egy kis képes összeállítással is köszöntötték az anyukákat

Mint Ömböli Ágitól, az Életfa elnökétől megtudtuk, idén nyáron háromhetes táborral készülnek, ami teljesen új esemény lesz a lassan tízéves Életfa történetében:

„Kétszer egyhetes napközi tábort  tartunk a súlyosan és halmozottan sérült gyerekeknek. Hat-hét gyermekkel tervezünk turnusonként, és mindegyikük mellett lesz egy-egy gondozó” – mondta Ági, hozzátéve: a Kacagó Kaci Színházban szereplő gyerekeknek is terveznek egy egyhetes tábort.

Mindezt a Slachta Margit Nemzeti Szociálpolitikai Intézet pályázatán elnyert forrásból finanszírozzák.

A céljuk az, hogy a gyerekek minél több élményhez jussanak, a szükséges fejlesztő foglalkozások mellett. Hiszen a súlyosan és halmozottan sérült gyermekeknek szigorú napirendjük van, és olyan jó egy kicsit eltérni a mindennapok megszokott rutinjától.

Az Életfa az év során több terápiás lehetőséget is nyújt a gyerekeknek, ezek közül a zeneterápia nyáron is folytatódik, és folyamatosan pályáznak arra, hogy minél több fejlesztő foglalkozást, kikapcsolódást és támogatást nyújthassanak az érintett családoknak.

Fotó: ÉrdMost/Ádám Katalin

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email