22_03_29_erdmost_nincskep

Hétvégétől ételosztás

22_03_29_erdmost_nincskep

Hétvégétől ételosztás

Advent első vasárnapján indul az egyházak és a Szociális Gondozó Központ ételosztása, amelyben a civilek is segítik a szervezőket. A járványveszély miatt idén mindenkinek házhoz szállítják a meleg ebédet vagy a tartós élelmiszert. Mi is segíthetünk felajánlásainkkal.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

November 17-én tartották megbeszélésüket az érdi egyházak, a város és a szociális ágazat vezetésének bevonásával. Arról kellett dönteniük, hogyan oldják meg a jelenlegi vírusveszélyes időkben az immár hagyományos vasárnaponkénti ételosztást. Több nehezítő tényező is van, ezek egyike, hogy az egyházak jelentős anyagi gondokkal küzdenek. (Mivel a miséken, istentiszteleteken kevesebben vesznek részt, az adakozás is csökken, az idős híveknek pedig nehézkes az átutalás, és nem is kedvelik ezt a formát.) Ráadásul a vírusveszély miatt a szokásos helyszínen, az Emma utca 8. szám alatt nem lehet megoldani a főzést, ezért új helyszínt kellett találniuk (Diósdon a Krapaj Csárdát), ráadásul gondoskodni kell minden adag bedobozolásáról, házhoz szállításáról is. A mostani nehezebb körülmények közt nem csoda, ha nem minden vasárnap tudják a meleg ételt biztosítani: lesznek olyan hétvégék, amikor tartósélelmiszer-csomagot visznek a rászorulóknak.

Bereiné Petrik Mária, a Szociális Gondozó Központ újonnan megbízott vezetője lapunknak elmondta: november 29-én az adventisták főzik, illetve szállítják ki a meleg ebédet mintegy kétszázötven rászorulónak. Ezen az első adventi hétvégén (november 27-én 14-től 19 óráig, 28-án 8-tól 19 óráig, 29-én pedig 8-tól 18 óráig) a Szociális Gondozó Központ munkatársai gyűjtenek tartós élelmiszert a Tesco áruháznál, az Élelmiszerbank szervezésében. A felajánlott ennivalóból csomagokat állítanak össze, és ezeket a második adventi hétvégén szállítják majd házhoz a központ dolgozói. December 13-án az Érd-parkvárosi Református Gyülekezet gondoskodik a meleg ebédről, 19-én pedig a Horgászegyesület lepi meg az immár hagyományos halászlével az érdieket (szintén házhoz szállítva). Várhatóan december 27-én is lesz meleg étel.

Paróczai Zoltánné, az ételosztás egyházi szervezője lapunknak elmondta: az adventi hétvégéken meleg ételből körülbelül 250 adagot szállítanak ki, címlista alapján, tartós élelmiszerből pedig 140-150 csomagot visznek majd. Ez utóbbi esetben főleg az idős, egyedülálló emberekre fókuszálnak. A szervezők köszönettel fogadnak élelmiszer-felajánlást (konzerv egytálételekre például nagy szükség volna, mert ezeket az idős ellátottak is fel tudják maguknak melegíteni), és köszönettel fogadják a vállalkozók, cégek felajánlásait is. Anyagi támogatásnak is nagyon örülnek – ezt az Emberi Hang Alapítványon keresztül tudjuk megtenni, „rászorultak részére” megjelöléssel, a 10403136-31305332-0000000 számlaszámon.

Hét közben sem maradhatnak segítség nélkül a nélkülözők, róluk a Szociális Gondozó Központ gondoskodik:

„Minden adományt, ami hozzánk érkezik, továbbítunk a rászorulóknak. December 1-jétől az Emma u. 8. szám alatt 12 és 14 óra között élelmiszert osztunk majd. A csomagba a Tesco áruháztól kapott pékáru és zöldségféle kerül. Nagyon remélem, hogy sok egyedülálló, idős embernek tudunk így napi segítséget nyújtani” – hangsúlyozta Bereiné, akitől megtudtuk azt is: az élelmiszer átvételhez nem kell jogosultság, bárkit szívesen látnak.

Fontos tudni azt is, hogy a téli szünetben az arra jogosult családok – ahogy ez már megszokott – térítésmentesen kapják a meleg ebédet, amennyiben ezt igénylik.

A betevő falatok mellett gondolnak a karácsonyra, a családok örömére is: a Jézuska Járat jóvoltából idén is száz gyermek kap ajándékot, a Szociális Gondozó Központ szervezésében. A gyerekek leírhatták, mit várnak a Jézuskától, így személyre szóló lesz a meglepetés. Igaz, a vírusveszély miatt nem a Jézuska Járat munkatársai, hanem a gondozóközpont szállítja majd ki a csomagokat.

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email