22_03_29_erdmost_nincskep

Nehezebb dolguk van idén a nyolcadikosoknak

22_03_29_erdmost_nincskep

Nehezebb dolguk van idén a nyolcadikosoknak

Online térbe költöztették beiskolázási programjaikat az iskolák a vírusveszély miatt. Ha kényelmesebb is a fotelben ülve böngészni információk után, ez mégsem pótolja a személyes élményeket.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Nincs könnyű dolguk az idén a pályaválasztás előtt álló nyolcadikos diákoknak, szinte minden beiskolázási rendezvény elmarad, a nyílt napokra többnyire online kerül sor. Nem rendezik meg Érden azt a továbbtanulási börzét sem, ahol tavaly már 36 kiállító iskolával ismerkedhetett meg mintegy ezer diák, és amelyen szakemberek segítették a diákokat a pályaválasztásban. Persze, az intézmények honlapjára feltett bemutatókon, tájékoztatókon keresztül is eljut(hat)nak a legfontosabb információk a diákokhoz, de – ahogy egy nyolcadikosokat tanító osztályfőnök kiemelte –, a személyes élményt, a rendezvényeken szerzett benyomásokat ez nem pótolhatja. „A nyílt napokon a diákok megismerkednek a már oda járó diákokkal, a tanárokkal, magával az épülettel, belekóstolnak az intézmény mindennapjaiba. Ezek a benyomások nagyon erősek és meghatározóak tudnak lenni ennyi idős korban. Persze, van, aki már eleve tudja, hova szeretne menni, mert van valamilyen képe az adott iskoláról vagy mert a szülei azt szeretnék, hogy oda járjon. A kép vegyes, de általánosságban elmondható, hogy nagyon kevés olyan nyolcadikos van, aki tudja, hogy mérnök vagy orvos szeretne lenni, és ez alapján választ iskolát. A nyílt napok ezért is fontosak – no meg azért, mert nagyon gyorsan változik a világ, jönnek az új szakmák, az új lehetőségek, és a gyereknek, illetve a felnőttnek e tekintetben is tájékozódniuk kell.” 

Ha azt nem is tudják a tizennégy évesek, hogy mik szeretnének lenni, azzal talán tisztában vannak, hogy mi az, ami biztosan nem nekik való. Vagy mégsem?

Egy ismerős nyolcadikos diák döbbenten mesélte, hogy az egyik pályaorientációs teszten – ilyeneket rendre elvégeztetnek a végzősökkel ősszel – azt az eredményt kapta, hogy hozzá valamilyen mezőgazdasági vagy a kreatív területeket, esetleg a matematikai gondolkodást előtérbe helyező iskola illene, holott ő élsportoló, és úgy érzi, valamilyen sporttal kapcsolatos területen szeretne dolgozni a jövőben. 

Teszt ide vagy oda, a diákok többsége a jelenlegi érdeklődése alapján választ iskolát – no meg a tanulmányi eredményei függvényében. Az intézmények október 20-ig közzétették honlapjukon a beiskolázással kapcsolatos tudnivalókat, a fontos dátumokat, és azt is, mekkora túljelentkezéssel kell számolniuk a felvételizőknek, illetve kell-e központi írásbelit írni vagy szóbelizni. Érdemes akkor is megnézni ezeket az anyagokat, ha van idősebb testvér, aki a választott intézménybe jár, a felvételi követelmények ugyanis módosulhatnak. 

A Gárdonyiban például, ahol tavaly nagyon nagy volt a túljelentkezés, idén nem hívnak be mindenkit auhttps://erdmost.hu/wp-content/uploads/2021/06/business-blog-session-cover-img-03.jpgatikusan szóbelizni, csak azokat, akik a hozott és a központi írásbeli pontszámok alapján rendelkeznek legalább 80 (nyelvi osztályok), illetve 70 (sportosztály) ponttal. (Az angol nyelvi tagozatra tizenháromszoros, a sportosztályra hatszoros, a német nyelvi tagozatra négyszeres volt a túljelentkezés az elmúlt évben.) 

A Kós iskolába jelentkezőknek tudniuk kell, hogy változott a szakképzés rendszere: ötéves technikumi és hároméves szakképző iskolai képzések közül választhatnak a diákok, négy, illetve tizenegy szakmában. Az intézmény megújult honlapján nemcsak a felvételi eljárásról, hanem e szakmákról is tájékoztatást kaphatnak az érdeklődők. Ha a marcipán- vagy a szerszámkészítésbe nem is kóstolhatnak bele a nyílt napon, ezek az infók azért segíthetnek a választásban. A Kósban egyébként a rendészeti és a vendéglátással kapcsolatos képzések a legnépszerűbbek.

A VMG-ben szintén nagy a túljelentkezés, itt az angol nyelvi tagozatot választanák a legtöbben. Az iskola idén nem rendezte meg sem a beiskolázási szülői értekezletet, sem a tehetséggondozó szakköröket, és elmaradnak a tanulmányi versenyek, előadások, bemutatók is. Honlapjukon tették közzé a tudnivalókat, bemutatva a tagozatokat, az iskola életét, eredményeit. Tekintettel vannak arra, hogy a tavaszi online oktatás miatt a diákoknak most nehezebb a felkészülés, ezért átgondolták a szóbeli vizsga tematikáját. 

A Marianum iskola is közzétette honlapján felvételi tájékoztatóját. Amennyiben a vírushelyzet engedi, november 16-án megtartják a továbbtanulási tájékoztatót.

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email