22_03_29_erdmost_nincskep

Átsuhanó babák, avagy egy életre szóló kötődés

22_03_29_erdmost_nincskep

Átsuhanó babák, avagy egy életre szóló kötődés

Október 15-e a babagyász világnapja. Sevcsik M. Anna, a Babagenetika Egyesület alapítója és elnöke egy kiállítást szervezett ez alkalomból azokból a rajzokból, festményekből, üzenetekből, amelyeket az egyesület családjai alkottak és fogalmaztak meg elveszített gyermekeiknek, testvéreiknek.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Minden negyedik várandósság vetéléssel végződik, de a babagyász világnapja alkalmából azokra a csecsemőkre is emlékeznek, akik egyéves koruk előtt mentek el. Emlékezni kell, hiszen a szülők egész életükre  szívükbe zárják átsuhanó babáikat is, és beszélni kell róluk, akármilyen nehéz is a téma, nem maradhat tabu. Érintett szülőként csak így kaphatunk segítséget. A segítségnyújtóknak (vagy épp a szakmának, az orvosoknak) pedig azt kellene szem előtt tartaniuk, hogy ilyenkor nem segítenek az olyan és ahhoz hasonló mondatok, hogy „Úgyis lehet még gyereked!”, „Tedd túl magad rajta!”, „Van már gyermeked, akkor miért lógatod az orrodat?” Ilyenkor valódi empátiára lenne szükség. 

Éppen ezért (és azért is, hogy egy gondolattal könnyebb lehessen minden érintett család szíve,) Sevcsik M. Anna arra kérte a Babagenetika Egyesület tagjait, édesanyákat és édesapákat, nagyszülőket és testvéreket, hogy emlékezzenek együtt ezekre az átsuhanó kisbabákra, és küldjenek nekik szeretet, érzéseket (levelet, rajzot, bármilyen alkotást) az egyesületen keresztül. Ezekből az emlékekből, alkotásokból állt össze az a kiállítás, amelyet október 14-16 között lehet megtekinteni a Szeglet – Közösségi Tér és Kávézóban, nyitvatartási időben.

Október 15-én este 20.30-kor pedig élő beszélgetéssel emlékeznek a Babagenetika Egyesület Facebook-oldalán azokra a babákra, akik nem lehetnek már velünk. Ezen téma lesz a gyász feldolgozásának lehetséges útjai és a szakmai oldal (szülész-nőgyógyász, szülésznő, csecsemőápoló, védőnő, gyermekorvos, neonatológus) érzékenyítése is a témában.A beszélgetésben részt vesz Horváthné Rényei Szabina – tanácsadó szakpszichológus, dúla, Dr. Leipold Gergely – szülész – nőgyógyász, ultrahangos specialista, Rados Kata – szülésznő, valamint Anna és Jenny a Babagenetika Egyesület oldaláról, akik mindketten vesztettek el kisbabát.

További cikkeink

További cikkeink

A Szociális Gondozó Központ Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálat a Közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email