22_03_29_erdmost_nincskep

Nagyszombat: várakozás a feltámadásra

22_03_29_erdmost_nincskep

Nagyszombat: várakozás a feltámadásra

Nagyszombat húsvét ünnepének előnapja. Nagyszombaton Krisztus kereszthaláláról elmélkednek a keresztények, az esti vigília-szertartással a katolikus templomokban kezdetét veszi a húsvét, a kereszténység legnagyobb, Jézus feltámadását hirdető ünnepe.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Az evangéliumok szerint Jézus halálának évében az ószövetségi húsvét szombatra esett. Jézust az előző napon feszítették keresztre és temették el, és a tanítványok a szombatot a törvény előírása szerint nyugalomban töltötték. Jézus föltámadásának ideje vasárnap hajnal.

A nagyszombathoz fűződő népszokások a csöndes virrasztás, Jézus siratása és a föltámadásra várakozás köré csoportosultak. A kaposváriak húsvét éjszakáján, két óra tájban kertjükben elimádkozták a teljes olvasót, vagyis fölidézték magukban az egész megváltástörténetet.

Gazdag hagyománya volt a nagyszombati szentelt tűznek. Régebben (a XX. század közepéig) a házaknál is kialudt nagycsütörtökön este a tűz, és a három szent nap alatt nem gyújtották meg. Az új tűz, amellyel húsvéti eledeleiket is főzték, a nagyszombati, megszentelt tűz parazsától vagy szenétől lobbant lángra. A nagyszombati új tüzet számos helyen a temetőből összehordott korhadt keresztfák tüzét szentelte meg a pap.  Az új tűz parazsából a hívek vittek haza és eltették, hamva a következő hamvazószerda hamuja lett – olvasható a Katolikus lexikonban.

A nagyszombati szent vízhez, illetve a plébániatemplom keresztvizének liturgiájához is jellegzetes hagyományok kapcsolódtak. A pap karingben, fehér stólával a keresztkútból merített, s a vízzel elindult a lakóházak megszentelésére. E nagyszombati házszentelés emlékezetét több helyen őrzi a hívő nép, főleg a székelység.

Húsvét ünnepén a katolikus, a református és az evangélikus egyház vezetői Budapesten tartanak ünnepi szentmisét, istentiszteletet, a koronavírus-járvány miatt hívek részvétele nélkül.

Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek nagyszombaton este hat órától a budapesti Szent István-bazilika Szűz Mária-kápolnájában vezeti húsvét vigíliájának szertartását, amelyet a főegyházmegye Facebook-oldalán követhetnek a hívek. A bíboros húsvétvasárnap délelőtt tizenegykor ugyancsak a Szent István-bazilika Szűz Mária-kápolnájában mutat be szentmisét, a szertartást a Duna Televízió élőben közvetíti.

Bogárdi Szabó István, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke húsvétvasárnap délelőtt 9 órakor tart a budahegyvidéki református templomban ünnepi istentisztelet, amelyet szintén közvetít a Duna Televízió.

Fabiny Tamás, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspökének húsvétvasárnapi istentiszteletét délelőtt a Budavári Evangélikus Gyülekezet honlapján, valamint YouTube-csatornáján teszik közzé.

Az Érdi Televízió húsvéti vallási műsorairól itt talál bővebb tájékoztatást. 

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email