22_03_29_erdmost_nincskep

Korlátok közé szorított húsvét közeleg

22_03_29_erdmost_nincskep

Korlátok közé szorított húsvét közeleg

Életet mentünk, ha türelmesek vagyunk. Most ne az legyen a kérdés, hogy mi mindenünk nincs, hanem az, hogy kik vannak nekünk, hogy kikért kell türelmesnek lennünk - hangsúlyozta Áder János köztársasági elnök nagypénteken mondott beszédében. 

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Az államfő a közmédiában sugárzott beszédében úgy fogalmazott: korlátok közé szorított húsvét közeleg, amely nem a közös ünneplésről, hanem a segítségnyújtásról, a köszönetnyilvánításról, a türelemről szól. „Ha most, bezártságunk idején, tudunk várakozni, önként lemondunk a nagyobb térről, a nagyobb szabadságról, azzal teret adunk a legfontosabbnak: a gyógyulásnak” – hangsúlyozta a köztársasági elnök.

Kiemelte: az esztendő kezdetén senki nem gondolta, tavaszra feje tetejére áll a világ, és rendhagyó húsvétra kell készülni. „Húsvét ünnepén évek, évtizedek, nemzedékek óta éljük át ugyanazt a misztériumot: kegyelem és áldás, szépség és öröm, ismétlődő szokások, ismerős ételek a terített asztalon, rokonok az asztal körül. Ezen a húsvéton azonban nem tehetjük azt, mint máskor, nem lehetünk együtt úgy, mint eddig, sem közösségként, sem családként” – tette hozzá.

„Gondoljunk arra, hogy életet mentünk, ha húsvétkor is betartjuk a korlátozásokat, ha biztonságos távolságot tartunk egymástól, még azoktól is, akiktől ünnep idején ez különösen nehéz. Életet mentünk, ha türelmesek vagyunk. Ezt kell tennünk. Ahogy Teréz anya mondta, önnek és nekem. Mindenkinek. Hogy hamarosan mindannyian újra együtt lehessünk, egészségesen.” 

Az államfő mindenkinek köszönetet mondott, aki felelősséggel végzi munkáját „ebben az embert próbáló időben”. Legfőképp az orvosoknak, ápolóknak, mentősöknek, az egészségügyben dolgozóknak jár a köszönet, „akik a húsvéti ünnepnapokon is félelmetesen közel kerülnek a veszélyhez, miközben irgalmasan közel hajolnak a szenvedőkhöz”. Áder János köszönetet mondott a gyógyszerészeknek, a boltokban, áruházakban dolgozóknak, valamint a szállítóknak és sofőröknek is. „Köszönet a tanároknak, oktatóknak, akik lenyűgöző leleményességgel, felelősséggel, alkotó fantáziával és irdatlan mennyiségű plusz munkával alkalmazkodnak a távoktatás nehézségeihez”. Áder János megköszönte a katonák, rendőrök munkáját is, akik esküjükhöz hűen védik a határokat, óvják a biztonságot. „Köszönettel tartozunk azoknak, akik védőmaszkokat készítenek”, továbbá, akik bevásárolnak idős szomszédjaiknak, támogatják a magányosokat, „akik megtalálják és megszervezik a tenni akarókat, összekötik a segítőt a rászorulóval” – fogalmazott.  Az államfő elmondta, köszönet illeti azokat is, akik ételeket készítenek a kórházakban, rendelőkben robotoló orvosoknak, ápolóknak, és akik szállást adnak nekik, továbbá azokat is, akik felajánlásból néhány nap leforgása alatt új mentőkiállót vagy konténervizsgálót építenek a kórházhoz.

„Köszönettel tartozunk azoknak, akik lehetővé teszik, hogy az iskolák a virtuális térben, de nagyon is valóságosan tovább működhessenek, akik szívükön viselik az otthon maradók szellemi egészségét, és kulturális kincseket, irodalmat, képzőművészetet, zenét osztanak meg a világhálón, akik gondoskodnak a lélekről, és biztató szavakkal, a közösségek összetartásával, online istentiszteletekkel, közös imádsággal növelik a reményt” – fejtette ki hozzátéve, azoknak is köszönet jár, akik átállítják vállalkozásaikat és üzemeiket közcélú termelésre.
   

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email