22_03_29_erdmost_nincskep

Játszmák nélkül az élet, mondd, mit ér?

22_03_29_erdmost_nincskep

Játszmák nélkül az élet, mondd, mit ér?

Van, amikor már előre ismerjük a forgatókönyvet, mert unos-untalan ugyanazokban a jelenetekben találjuk magunkat és párunkat, ugyanazokkal a dialógusokkal. A végén arra sem emlékszünk sokszor, mi volt a vita forrása, mert közben már teljesen másról szól az egész. Hogyan lehet kilépni a játszmákból?

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Megkezdődött a házasság hete, és vele együtt egy tucatnyi program a házaspároknak. Köztük egy előadás is lesz „Családi konfliktusok, játszmák megoldása érzéseink feltárásával” címen a Parkvárosi Közösségi Házban szombaton 18-20 óra között. Az előadóval, Varga Szilvia családi mediátor, coach, erőszakmentes kommunikációs szakértővel beszélgettünk az Érd FM 101.3 Köztünk marad című műsorában a családi vitákról.

A szakértővel beszélgettünk arról, hogy sokszor valóban a téma vagy a stílus, az erőszakos kommunikáció miatt mérgesedik-e el egy-egy vita.

– Valamikor már azon is összekapunk, hogy ki viszi le a szemetet, vagy éppen hogyan nyomjuk a fogkrémet, de valószínűleg ezek mögött a csip-csup problémák mögött van egy komolyabb probléma vagy érzelmi eltávolodás a háttérben. Nagyon sokszor tényleg nem merjük, nem tudjuk beazonosítani és kimutatni az érzéseinket, és őszintén beszélni azokról a másiknak, és ha ezt elfojtjuk magunkban, és szépen csak halmozódik, már egy szikrára is robbanhatunk. 

És hogy van-e köze mindennek a már közhelynek számító felgyorsult világunkhoz, esetleg a kütyükhöz? A coach szerint nagyon is:

– Egyrészt a felpörgetett életünk is hátrányosan befolyásolja azt, hogy nincs türelmünk akár a párunkkal, akár a gyermekünkkel szemben. De az online kommunikációt is megemlíthetjük itt. Hiszen ilyenkor számtalanszor használunk jeleket, emotikonokat, éppen ezért élő szóban sokkal nehezebben formáljuk a gondolatainkat, nem találjuk a szavakat. Az érzéseinkről, amiket amúgy is borzasztóan bonyolult megállapítanunk, még nehezebb kommunikálnunk, ha szavaink sincsenek már rá.

Mi az erőszakmentes kommunikáció első és legfontosabb feltétele szerinte?

– Azt szoktam tanácsolni, hogy a legelső lépés az legyen, hogy vegyük ki a kommunikációból az előítéleteinket és feltételezéseinket. Ne mindig magunkból induljunk ki. Vegyük ki azokat a gondolatokat a fejünkből, hogy mi mit tennénk más helyében, mi lenne szerintünk a normális vagy az átlag. Ha már a nulladik lépésben elbukunk és ítélkezünk, akkor nagyon nehéz a másikat vagy a helyzetet objektívan, konkrétan, tényszerűen látni.

Varga Szilvia a műsorban beszélt még a játszmákról, illetve arról, hogy a három nagy levegővétel helyett hogyan lehet a dühöt kezelni. Az interjút itt tudja teljes hosszában meghallgatni:


 

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email