22_03_29_erdmost_nincskep

Hanuka és szeretetvendégség

22_03_29_erdmost_nincskep

Hanuka és szeretetvendégség

Tavaly rendezték meg először a hanuka ünnepséget a Parkvárosi Közösségi Házban, idén pedig immár második alkalommal folytatódott a zsidóság hagyományőrző estéje. Ezúttal Csőzik László polgármester gyújtotta meg a hanukia első gyertyáját.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

A hanuka nagyon közel áll a keresztény karácsonyi ünnepséghez, de a zsidóságnál a hanuka a fény ünnepét jelenti – tudtuk meg Győri Lászlótól, a Buda Környéki Zsidó Hitközség alelnökétől. Szép számmal gyűltek össze az érdi zsidók és az érdeklődők vasárnap este a Parkvárosi Közösségi Házban. Elsőként Győri László mondott imát héber nyelven.

A hanuka annak a győzelemnek állít emléket, amelyet a Mákkábeusok három évig tartó szabadságharc után arattak az Izraelt elfoglaló szíriai görögök fölött.  A “chánuká” azt jelenti: “felavatás”, s arra utal, hogy újra Isten oltalmába ajánlották a Templomot, amelyet a pogány bálványok és praktikák beszennyeztek – tudtuk meg Győri Lászlótól.

A Buda Környéki Zsidó Hitközség alelnöke lapunknak elmondta, hogy szeretnék megismertetni a hagyományokat az itt élőkkel.

– A hanuka ünnepén 8 napon át meggyújtunk egy-egy gyertyát és imádkozunk, ez maga az ünnep. Szeretnénk az érdi közösséget még jobban összekovácsolni, és azt is szeretnénk, hogy még többen jöjjenek és ismerjék meg a zsidó hagyományokat. Itt Érden kicsi a ki közösségünk, ám a MAZSIHISZ nemrég tartott egy közgyűlést, ahol elmondták, hogy az egyházaknak szóló támogatásból részesülők között Pest megye volt a harmadik legnagyobb. Ebből arra következtetünk, hogy vannak még, akiket meg tudunk szólítani Érden – hangsúlyozta Győri László, aki hozzátette, hogy évről évre igyekeznek minél több fiatalt is megszólítani.

– Azokhoz is szeretnénk szólni, akik nem kötődnek a valláshoz, hogy legalább azokat az ismereteket megszerezzék, amik ehhez a valláshoz kapcsolódnak. Nagyon sok közös vonás van a keresztény vallással, ezeket a hagyományokat mindenkinek ismernie kell – fogalmazott Győri László. Hozzátette: fontos év volt az idei, ugyanis több gimnáziumi osztályt el tudtak vinni Auschwitzba és régi zsidó kegyhelyeket is meglátogathattak Magyarországon.

A menóra (hanukia) gyertyáját Csőzik László polgármester gyújtotta meg, ezután együtt énekeltek a jelenlévők, majd szeretetvendégséggel és beszélgetéssel zárult az ünnepség.
 

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email