Székely ünnep szombaton

A székelyek hazatérésének hetvenötödik évfordulója alkalmából ünnepséget rendez az Érdi Bukovinai Székely Népdalkör Egyesület. Szentmise, koszorúzás, kiállításmegnyitó, ünnepi megemlékezés, gálaműsor és a Hadikfalvi betlehemes szerepel az ünnepi programban.

Délután két órakor hálaadó szentmisét tartanak a tusculanumi római katolikus templomban (a szentmisét Mojzer György plébános és Illés Albert jezsuita szerzetes mutatja be).

Délután három órakor megkoszorúzzák Teleki Pál néhai miniszterelnök szobrát a Magyar Földrajzi Múzeum kertjében, ahol Aradszki András országgyűlési képviselő mond beszédet. Az ünnepségen közreműködik a Bukovinai Székely Népdalkör.

A programok a Szepes Gyula Művelődési Központban folytatódnak majd. Délután fél négykor Ereklyéink, emlékeink, érdi székely betlehemesek címmel nyílik fotókiállítás, amit T. Mészáros András fotográfus, az Oktatási és Művelődési Bizottság elnöke nyit meg.

Az ünnepi megemlékezésre délután négy órakor kerül sor, a megjelenteket Csőzik László polgármester köszönti majd. Emlékező beszédet mond Kóka Rozália, az MMA rendes tagja; az ünnepségen közreműködik majd az Érdi Bukovinai Székely Népdalkör.

Fél ötkor kezdődik a gálaműsor: köszöntik a 45 éves Érdi Bukovinai Székely Népdalkört, valamint a 90 éves Illés Imrénét, a Népművészet mesterét. Közreműködik a Zsámbéki Keszkenő Népdalkör Balázs Mónika Csilla, a Cikói Hagyományőrző Egyesület Bogos Anna, és a Hidasi Néptánc Együttes Ömböli Zoltán vezetésével.

Végezetül az Érdi Bukovinai Székely Népdalkör Egyesület betlehemes csoportja (Domokos Gyula vezetésével) bemutatja a Hadikfalvi betlehemest. A pásztorjáték felkerült a Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti Jegyzékére. (Bővebb információkat a betlehemesről itt olvashatnak.)

Kapcsolódó cikkeink

További cikkeink