hadikfalvi_181217

Ahol befogadták a betlehemet

Több évszázados hagyomány élesztett fel Kóka Rozália, mikor harminc esztendeje rekonstruálta a Hadikfalvi betlehemest. A pásztorjátékot vasárnap este mutatták be a Szepes Gyula Művelődési Központban, az adventi családi délután különleges és megható záró programjaként.

Családi programmal készült advent harmadik hétvégéjére a Szepes Gyula Művelődési Központ: koncertekkel, bábelőadással, kézműves foglalkozással várták a kicsiket és nagyokat.

A program a Hadíkfalvi betlehemessel zárult, azzal a különleges, autentikus pásztorjátékkal, amelyet felvettek a Magyar Kulturális Örökség listájára, mint kiemelten védett és megóvást érdemlő rendezvényt. Elsőként a népdalkör előadásában hallhattunk karácsonyi dalokat, majd két kisgyermek idézte fel az erdélyi paradicsomolást. Kóka Rozália erdélyi karácsonyi meséivel nemcsak a gyerekeknek, hanem a felnőtteknek is örömet szerzett, ahogy a betlehemezés sem csupán a kicsik szívében teremtettünnepi hangulatot.

Kóka Rozália, a Népdalkör alapítója és vezetője tudósítónknak elmondta, a betlehemest évtizedekig nem játszhatták a Bukovinából kitelepített székelyek, a hagyományt 1986-ban rekonstruálta és élesztette újra, a Néprajzi Múzeum szövege alapján, felkutatva az eredeti dallamot még ismerő embereket. A pásztorjátékot – avagy csobánolást – évről évre előadják a művelődési központban így karácsony-tájt – ha már nem tudnak házról házra járni vele, mint annak idején (amikor a betlehemezés bizony szentestétől vízkeresztig eltartott), legalább egybegyűlve láthassa a közönség.

Domokos Gyula, az Érdi Bukovinai Székelyek Egyesületének elnökétől megtudtuk azt is: a betlehemest komoly előkészületek, kiválasztás, felkészülés előzte meg, és nagy dicsőség volt, ha valaki bekerült a betlehemezők közé (annak idején csak férfiak csobánolhattak). Szövege, dallama egyszerű, könnyen érthető és követhető volt; szájról szájra járt, és nemzedékről nemzedékre hagyományozták tovább – így maradhatott fent, és láthatjuk most is minden karácsonykor a Szepes Gyula Művelődési Központ színpadán. A betlehemest a székelyek szeretetvendégsége követte: a terített asztalok mellett beszélgethettek, falatozhattak,  koccinthattak a népdalkör, valamint az egyesület tagjai, illetve a közönség.

További cikkeink

A szünidőben is zajlik az élet a Gárdonyi iskolában: a (tisztasági) festés mellett a tornatermet is felújítják, és új gázkazánokat kaptak a nyáron.

Korhű római folyami hajó köt ki a Duna-parton augusztus 15-én délután Százhalombattán. A nemzetközi projekt részeként megvalósuló, római kori hagyományőrző programba bekapcsolódhatnak az érdeklődők is.

További cikkeink

Két tizenegyes, piros lap, az emberhátrány ellenére érdi mezőnyfölény – a vendég Érdi VSE

Facebook

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Share on reddit
Reddit
Share on telegram
Telegram
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email