22_03_29_erdmost_nincskep

Hamzsabég tér: tervezzünk együtt!

22_03_29_erdmost_nincskep

Hamzsabég tér: tervezzünk együtt!

A lakosság is alakítójává vált a Hamzsabég tér megújítási terveinek – közösségi tervezés keretében dől ugyanis el, milyen funkciókat kapjon ez a terület. Az érdeklődő lakosok és a szakemberek kedden csoportmunka keretében, együtt fogalmazták meg a lehetőségeket, hátrányokat, előnyöket.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Érd a Modern Városok Program keretében gyógy-, sport és kulturális turisztikai beruházások megvalósítását tervezi Ófaluban. A kiemelt városfejlesztési célok közé tartozik a Minaret környékének rendezése is: a Hamzsabég tér bevonásával egy attraktív, turisztikailag is vonzó területet szeretnének itt kialakítani. Az elképzeléseket egy 2018. októberében tartott lakossági fórumon ismertették: a cél az, hogy a gátat, illetve a mögötte fekvő zöld területet és a Hamzsabég teret összekössék. A tér új funkciókkal gazdagodna: játszóteret, közösségi találkozásra, illetve sportolásra alkalmas területet építenénk itt ki. A Minaret környékét is átalakítanák, hogy a látogatókat kulturált, szép környezet fogadja.

Fehérné Tölgyesi Ildikó főépítész tudósítónknak elmondta: a Minaret környékének környezetalakítási, burkolatfelújítási terve már elkészült, de a Hamzsabég tér zöldfelületére, illetve arra a két ingatlanra, amely a jövőben a Minaret jobb és baloldaláról kiindulva összeköti majd a műemléket a gáttal, illetve a Hamzsabég térrel, még nem készült el semmiféle funkcionális és térépítészeti elképzelés – ez a lakossági közösségi tervezés során alakul ki. A területen olyan funkciókat alakítanak majd ki a lakóközösség bevonásával, amelyre az itt élőknek leginkább szükségük van. A tervező szakemberek és az érdeklődő lakosok csoportmunkában, egy lakossági fórumnál kötetlenebb keretek közt, mediátor segítségével fogalmazhatják meg, milyen funkciókat látnának szívesen a téren, egymás véleményét meghallgatva, de nem minősítve.

A közösségi tervezés két, három-három órás találkozóból áll. Az elsőre május 21-én délután került sor, az egykori II. Lajos Általános Iskolában. Mintegy harmincan jöttek el erre az alkalomra; a mediációt a Völgyzugoly Műhely Kft. szakemberei végezték, és az érdeklődő lakosok mellett jelen voltak a főépítészi iroda munkatársai, valamint Antunovits Antal képviselő is. A három órás csoportmunkában a résztvevők a tervezési terület előnyeit, hátrányait, a lehetőségeket és a veszélyeket fogalmazták meg. Körvonalazódott például, hogy történelmi korokat idéző játszótér készüljön a Hamzsabég téren, nagy gondot fordítva a településrész történelmének bemutatására.

Ez az első rendezvény a közösségi tervezés első eleme volt, amikor is az alapvető kérdéseket, elképzeléseket szerették volna tisztázni, míg a második találkozónál – amire június 11-én kerül majd sor – alaposan belemennek majd a részletekbe, már ami a kialakításra kerülő funkciókat illeti. A véleményformálási szakasz e júniusi megbeszéléssel, illetve az elképzelések, javaslatok összegyűjtésével lezárul, és megkezdődhet a tervezési munka, amelynek eredményét a nyilvánosság elé tárják majd.

A két rendezvénnyel párhuzamosan három akciót is meghirdettek: az óvodásokat rajzpályázattal szólítja meg az önkormányzat, az iskolásokat és a felnőtteket pedig fotó-, illetve történetíró pályázattal.

 

További cikkeink

További cikkeink

Az Érdi Városgazda munkatársai és a helyi tűzoltók megállás nélkül dolgoznak, hogy a lakosság

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email