Fenntartói közlemény óvodai beiratkozásról (Pumukli óvoda)

Az Érdi Német Nemzetiségi Önkormányzat Képviselő-testülete a 2019/2020. nevelési évre az Önkormányzat által fenntartott Pumukli Német Nemzetiségi Óvodában (Érd, Riminyáki út 17.), az alábbi beiratkozási időpontokat határozta meg:

2019. április 24. (szerda) 9-17 óráig

2019. április 25. (csütörtök) 9-16 óráig

A beíratáshoz szükséges közokiratok, dokumentumok:

  • a gyermek nevére kiállított személyi azonosító és lakcímet igazoló hatósági bizonyítvány,
  • a szülő személyi azonosító és lakcímet igazoló hatósági igazolványa,
  • a gyermek TAJ-száma.

Tájékoztató az óvodai jogviszony létesítésére vonatkozó jogszabályokról

A nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény (továbbiakban: Nkt.) 8. § (2) bekezdése alapján a gyermek abban az évben, amelynek augusztus 31. napjáig a harmadik életévét betölti, a nevelési év kezdő napjától legalább napi négy órában óvodai foglalkozáson vesz részt. A jegyző – az egyházi és magán fenntartású intézmények esetében a fenntartó – a szülő kérelmére és az óvodavezető, valamint a védőnő egyetértésével, a gyermek jogos érdekét szem előtt tartva, annak az évnek az augusztus 31. napjáig, amelyben az ötödik életévét betölti felmentést adhat a kötelező óvodai nevelésben való részvétel alól, ha a gyermek családi körülményei, képességeinek kibontakoztatása, sajátos helyzete indokolja.

Az Nkt. 49.§ (1) bekezdése szerint az óvodai felvétel, átvétel jelentkezés alapján történik. Az óvodába a gyermek – a törvényben foglalt kivétellel – harmadik életévének betöltése után vehető fel. A szülő gyermeke óvodai felvételét, átvételét bármikor kérheti, a gyermekek felvétele folyamatos.

Az óvodai jogviszony létesítésével összefüggő eljárás szabályai:

A nevelési-oktatási intézmények működéséről és a köznevelési intézmények névhasználatáról szóló 20/2012. (VIII.31.) EMMI rendelet 20. § (4) bekezdése alapján az óvoda vezetője az óvodai felvételi, átvételi kérelemnek helyt adó döntését írásban, a kérelem elutasítására vonatkozó döntését határozati formában közli a szülővel legkésőbb a beiratkozásra kiírt utolsó határnapot követő huszonegyedik munkanapig.

A Nkt. 37.§-38.§-ai alapján az óvoda döntése ellen a szülő a közléstől számított tizenöt napon belül jogorvoslati eljárást megindító kérelmet nyújthat be az óvodavezetőnél. Az óvodai felvétellel kapcsolatban érdeksérelemre hivatkozással benyújtott kérelem tekintetében a fenntartó jár el és hoz másodfokú döntést.

A szabálysértésekről és szabálysértési eljárásról és a szabálysértési nyilvántartási rendszerről szóló 2012. évi II. törvény 247. §-a szerint az a szülő vagy törvényes képviselő, aki a szülői felügyelete vagy gyámsága alatt álló gyermeket kellő időben az óvodába nem íratja be, szabálysértést követ el. A szabálysértési eljárást a megyei kormányhivatal járási hivatala folytatja le.

A Pumukli Német Nemzetiségi Óvoda felvételi körzete: Érd Megyei Jogú Város közigazgatási területe.

Az intézmény sajátos nevelési igényű gyermekek felvételére az alapító okirata szerint nem jogosult.

Kapcsolódó cikkeink

További cikkeink