22_03_29_erdmost_nincskep

Visszatérnek a Romicsba a kirendelt orvosok

22_03_29_erdmost_nincskep

Visszatérnek a Romicsba a kirendelt orvosok

Az ÉrdFm 101.3 Bundáskenyér című műsorában Bárány Zsolttal, a Dr. Romics László Egészségügyi Intézmény főigazgatójával beszélgettek munkatársaink , többek között a mammográfiai szűrővizsgálatokról, az elmaradt rendelésekről és a kirendelt orvosok visszatéréséről.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Bárány Zsolt főigazgató elsőként arról számolt be, hogy míg a koronavírus-járvány kirobbanása előtt a mammográfiai szűrővizsgálatokon szép számmal jelentek meg a hölgyek, ez most megtorpanni látszik. „A korábbi tapasztalat az, hogy ha kimegy 100 levél, abból közel 40-en jeleznek vissza és vesznek részt a szűrővizsgálaton. Ez az arány sosem volt 50 felett és sosem volt 30 alatt.”

Hallgassa meg az interjút!


Arról is beszélt a főigazgató, hogy 2019-ben több mint háromezer főt szűrtek le a mammográfiai szakrendelésen, ők mind panaszmentesek voltak és közülük mégis 500 főt visszarendeltek, mert további vizsgálat volt indokolt.  14 esetben pedig valóban találtak elváltozást, tehát 2019-ben az emlőszűrés 14 nő életét mentette meg. „Ha nem jönnek el a szűrővizsgálatra a nők, akkor saját életükkel játszanak.” A főigazgató azt is elmondta, hogy igen fejlett a géppark a Romicsban, így már nem az a fájdalmas vizsgálat vár a hölgyekre, mint korábban. Mint mondta, áprilisban néhány hétre leállították a népegészségügyi szűréseket és attól tart, emiatt nem vesznek részt rajta a hölgyek, hangsúlyozta, nyugodtan lehet már menni a szűrővizsgálatokra, így a mammográfiára is.

Arról is szó esett, hogy a miniszter által kiadott kötelező érvényű szabályok a beléptetés tekintetében még érvényben vannak, ettől még egy darabig biztosan nem tudnak eltekinteni. A labor már úgy működik, mint régen, reggel 7:00 és 10:00 között és igen leterheltek az ott dolgozók. A beutalóhoz és az előjegyzéshez kötött rendelések, mint például a kardiológia vagy reumatólógia sajnos visszaálltak a két-három hónapos előjegyzésre, míg a klasszikus, beutaló és időpont nélkül igénybe vehető rendelések esetén – például a szemészet vagy a bőrgyógyászat  –  20- 25 százalékkal alacsonyabb még a forgalom.

Bárány Zsolt arról is beszámolt, hogy június 15.-től megszűnik a felmondás tiltása az egészségügyi intézményekben, de ettől nem azt várja hogy majd tömegesen felmondanak a dolgozói, hanem épp ellenkező hatást remél: azok az álláshirdetések, amelyek eddig gyér érdeklődés kísért, most népszerűbbek lesznek, hiszen a többi intézményből tudnak majd jönni olyanok, akik eddig nem mondhattak fel. A főigazgató egy jó hírrel zárta mondandóját: szakdolgozói dolgozói hiány miatt rendelések már nem maradnak el,  sőt jövő hét kedden visszakapják a Szent Imre kórházba kirendelt dolgozókat is.

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email