22_03_29_erdmost_nincskep

Újra házhoz megy a rendőrség

22_03_29_erdmost_nincskep

Újra házhoz megy a rendőrség

Ismét engedélyezte az Országos Rendőr-főkapitányság a kitelepülést a helyi kapitányságok számára. Ennek a lényege, hogy egy-egy helyszínen tájékoztatják a lakosságot a különféle bűnmegelőzési lehetőségekről. A hétvégén az érdi rendőrök egy óvodában és a Velencei-tónál tartanak prevenciós előadást.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

A közreműködők a többi között a trükkös és az alkalmi lopások, a nyitva felejtett gépkocsik, a gépkocsifeltörések és a lakásbetörések elkerüléséhez nyújtanak segítséget, és különféle biztonsági rendszerekről is tájékoztatást adnak a „Házhoz megyünk” elnevezésű kitelepüléseken. A program népszerű, a megszólítottak többsége kedvezően fogadja a tájékoztatást.

Szatmáriné Berczi Dolóresz bűnmegelőzési főtanácsadó az Érd Médiacentrumnak elmondta, hogy a tavaszi időszakban a katalizátor lopásokra kell a legjobban felhívni a figyelmet, de továbbra is népszerű az unokázós csalás a bűnözők körében. 

A katalizátor lopással kapcsolatban megtudtuk, azért népszerű az eltulajdonítása, mert használtan is jó áron lehet túladni rajta (akár külföldre is), továbbá mert nemesfémeket (platinát, ródiumot és palládiumot) tartalmaznak. Egy-egy katalizátorban pár grammnyi platina található, ennek nagysága a motor hengerűrtartalmától függ. Régebben a magas építésű autók, egyterűek, terepjárók, kisteherautók voltak elsősorban veszélyben, mert azok alá könnyebb befeküdni. A dízel és turbódízel motorral szerelt kisteherautók különösen kedvelt célpontnak számítanak a mai napig, de egyetlen autótulajdonos sem érezheti magát 100 százalékos biztonságban a katalizátor-tolvajoktól. Egy drágább autó kipufogó rendszere akár millióba is kerülhet. Nyáron és tavasszal megnő a kereslet a katalizátorok iránt, olyankor megnő az ilyen típusú lopások száma is. Külföldre pedig azért viszik ezeket, mert itthon nem tudják belőlük kivonni a nemesfémeket.

A bűnmegelőzési főtanácsadó azt mondta, ha lehetséges, mindig parkoljunk jól megvilágított területen, olyan hely közelében, ahol könnyen meghallják, ha matatnak a kocsi körül. Ha pedig van személyes garázsunk, akkor mindig tartsuk ott az autódat. Ezen felül érdemes olyan riasztót beszereltetni a kocsiba, ami emelésre is jelez, mert gyakori az autók oldalra borítása is, az ilyen lopásoknál. 

További cikkeink

További cikkeink

Az Érdi Kincses ÓvodaKutyavári Tagóvodája pályázatot hirdet köznevelési foglalkoztatotti jogviszony keretében pedagógiai asszisztens munkakör/feladatkör

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email