Román ünnep Százhalombattán

A Százhalombattai Román Nemzetiségi Önkormányzat 2011. óta minden évben augusztus végén megrendezi a román diaszpóra napját.

A gasztronómiai fesztivált Zimmermann Krisztina, a Százhalombattai Román Nemzetiségi Önkormányzat (RONÖ) elnöke nyitotta a Zenálkó Etel Óvárosi Közösségi Házban augusztus 28-án.

A résztvevők a világba emigrált románok sorsának alakulásáról, az üzleti, művészeti, politikai életben betöltött szerepéről beszélgettek, és megismerkedhettek a román gasztronómiával is.

Bográcsban főtt a jellegzetesen román ízesítésű, enyhén savanyított leves, a csorba, sok zöldséggel, disznóhússal, lestyánnal és tárkonnyal. Asztalra kerültek az otthon készített finomságok: a mamaliga (kukoricakása) juhtúróval, a padlizsánkrémek színes variációi, a zakuszka (fűszerezett zöldségkrém), a formája alapján "szalámi" névre hallgató- darált és törött kekszből készült- édes sütemény, a hókiflik, a meggyes és kajszis piték. A rendezvényen készítettek ordás palacsintát (édes túró) és micset (mititei) is. Az ízes ételek elfogyasztása során táncbemutatót tartott Enyediné Horváth Ágnes és családja, továbbá sor került a hagyományos közös körtáncra, a hóra.

Forrás: Százhalombattai Hírtükör