A RAILPOL akció eredményei

A vasúti biztonság érdekében a rendőrség fokozott ellenőrzést hajtott végre 2021. szeptember 6-án 7 óra és szeptember 13-án 7 óra között. A rendőrség az akció ideje alatt 1408 vasúti átjárót, 5042 járművet ellenőrzött. Az akció során a hatóságok 15280 gyalogost és 472 kerékpárost igazoltattatak.

Az Európai Unió kiemelt hangsúlyt fektet a vasúti közlekedés biztonságának fenntartására és fokozására. A RAILPOL (Vasúti Rendőrségek Európai Szervezete) által koordinált akció célja elsősorban a vasúti átjárón áthaladás szabályainak megsértésének a megelőzése; a vasúti jelzőberendezések, a vasúti közlekedés biztonsága szempontjából nélkülözhetetlen eszközök, valamint az utasok tájékoztatására szolgáló eszközök megrongálásának a megelőzése volt. Az ellenőrzés kiterjedt a mozgó vonatokra történő fel- és leszállás megelőzésére, valamint a vasúti közlekedés folytonosságát veszélyeztető jogellenes és tiltott cselekmények megelőzésére.

A rendőrség az együttműködő szervezetekkel lebonyolított akció ideje alatt 1408 vasúti átjárót, 5042 járművet ellenőrzött. Az akció során a hatóságok 15280 gyalogost és 472 kerékpárost igazoltattak. Szabálysértési eljárás 38 esetben indult, 54 fővel szemben helyszíni bírságot szabtak ki. Vasúti átjárón áthaladás szabályainak megsértése, illetve vasúti szabálysértés elkövetése miatt 97 ember figyelmeztetésben részesült.

A vasúti átjáróban elhelyezett biztonsági berendezések ellenőrzésére 1344 esetben került sor. Vasúti jelzés, fél-, illetve fénysorompó megrongálása miatt 1 embert tetten értek. Az akció ideje alatt a nevelési és oktatási intézményekben 83 alkalommal tartottak előadást a vasúti közlekedés biztonságára, illetve annak veszélyeire fókuszálva. Az előadásokon megelőzési kiadványokat mutattak be és adtak át a résztvevőknek.

 

forrás: police.hu