22_03_29_erdmost_nincskep

Rác-horvát ünnep a Szepesben

22_03_29_erdmost_nincskep

Rác-horvát ünnep a Szepesben

Gasztronómiai és néptáncbemutató, borkóstoló, illetve történelmi előadás várja az érdieket szombaton a Szepes Gyula Művelődési Központban, az Érdi Horvát Nemzetiségi Önkormányzat által szervezett rác-horvát esten. A belépés ingyenes, de a maszk viselése kötelező lesz.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Az érdiek megszokhatták, hogy minden ősszel nemzetiségi napot tart a Horvát Nemzetiségi Önkormányzat. Idén a vírusveszély miatt ezt egy kicsit módosítva rendezik meg.

– Szilágyi József helytörténész ad történelmi visszatekintést a rácok ideérkezéséről, illetve múltjáról, majd táncházat tartunk. Képviselőtársaim, Hudák Ágnes és Nagy Éva hagyományos rác pitével és papuléval – ez egy babos egytálétel – készül, amit mindenki megkóstolhat, Hudák Mihály jóvoltából pedig megízlelhetünk többféle bort is – mondta el tudósítónknak Weszelovits Istvánné, Ági, a Horvát Nemzetiségi Önkormányzat elnöke.

A rác-horvát est apropója, hogy idén van a négyszázadik évfordulója annak, hogy a délszláv népcsoportok Magyaorországra érkeztek a  horvátországi területekről. A rác-horvát közösségek főleg a Duna-menti részeken telepedtek le.

– A rácoknak ez kiemelt évfordulós ünnep, az országban több helyen tartanak megemlékezéseket. Nagy nemzetiségi programot a vírusveszély miatt nem tudtunk szervezni, de úgy gondoltuk, egy őszi találkozón méltó módon meg tudunk emlékezni erről a jeles évfordulóról. Így aztán kisebb szabású, de színes programot állítottunk össze. Mintegy ötven vendégre számítunk – árulta el Weszelovits Istvánné, hozzátéve: a rendezvény szabadon látogatható és ingyenes, ugyanakkor a maszk viselése kötelező lesz.

 

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email