22_03_29_erdmost_nincskep

Nem dolgozhat állami vagy önkormányzati szervnél az, aki nincs beoltva

22_03_29_erdmost_nincskep

Nem dolgozhat állami vagy önkormányzati szervnél az, aki nincs beoltva

A kormány a negyedik hullám intenzitása miatt ismét járványügyi szigorításokról döntött. A beltéri maszkviselés mellett a harmadik oltás kötelező felvételéről szóló rendelet is megjelent a Magyar Közlönyben.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Ezek alapján az emlékeztető vakcinát az egészségügyi dolgozók és az egyes kormányzati szerveknél alkalmazottak kötelesek felvenni, ugyanakkor mindenki másnak ajánlott 4 hónap után.

Mint ismert, hazánkban elsőként az egészségügyi dolgozók számára tették kötelezővé a koronavírus elleni védőoltást. Most újabb döntés született, miszerint a megerősítő harmadik oltást is kötelesek felvenni december 10-ig, ha az előző oltásuk óta már 180 nap eltelt.

A kormány október végén döntött arról, hogy az állami szférában alkalmazottaknál elvárt a védőoltás felvétele. Hamar érkezett az újabb lépés, e szerint a Miniszterelnökségen, a Miniszterelnöki Kabinetirodán és a Miniszterelnöki Kormányirodán foglalkoztatott állampolgároknak az emlékeztető oltást is kötelező felvenni. Az, akinél az előző oltás óta már eltelt 180 nap, november 30-ig köteles ezt megtenni. Haladékot kaptak azok, akiknél a hat hónap csak a következő két hétben fog letelni, nekik december 5-ig kell felvenni az emlékeztető oltást.

A rendelet nem vonatkozik a minisztériumok foglalkoztatottjaira, ott ugyanis a miniszter rendelheti el az emlékeztető oltás felvételét.

Emellett a kormány fenntartja ajánlását minden 18 évnél idősebb és 4 hónapnál régebben oltott számára, hogy vegye fel a megerősítő oltást is.

A korábbi szabály, mely előírta az első két oltást, kiegészült azzal, hogy december 15. után nem is is jöhet létre új foglalkoztatási jogviszony olyan személlyel, aki egydózisú oltás esetén az első, kétdózisú oltás esetén mindkét oltást nem vette fel.

„Az az ügyészségi alkalmazott, aki e rendelet hatálybalépése előtt nem vette fel a koronavírus elleni védőoltást, az állampolgárok egészségének és életének megóvása és a közfeladatok akadálytalan ellátása érdekében köteles egydózisú oltóanyag esetén a védőoltást, kétdózisú oltóanyag esetén a védőoltás első dózisát 2022. január 15. napjáig, a második dózist pedig az orvos által meghatározott időpontban felvenni” – olvasható a rendeletben.

Aki a megadott határidőig nem veszi fel az oltást, azt a munkáltató figyelmezteti, és attól fogva a vakcina felvételére 15 nap áll rendelkezésre. Azt az ügyészségi alkalmazottat, aki ezt követően sem veszi fel az oltást, fizetés nélküli szabadságra küldik, majd rá egy évre el is bocsáthatják, ha addig nem oltatja be magát.

Emellett itt is érvényes a szabály, miszerint december 15. után nem is jöhet létre új foglalkoztatási jogviszony olyan személlyel, aki nincs beoltva.

Megjelent a Magyar Közlönyben a kötelező maszkviselésről szóló kormányrendelet is csütörtök késő este. 

E szerint

  • szombattól zárt térben újra kötelező a maszkhasználat – így a bevásárlóközpontokban, boltokban, színházakban. A szolgáltatások esetén ott kötelező a maszkviselés, ahol az üzlethelyiségben öt főnél többen tartózkodnak. A sportolás céljára szolgáló helyiségek kivételt jelentenek. Az iskolai maszkviselésről az igazgatóknak kell dönteniük.
  • Az ötszáz főnél nagyobb rendezvényeket csak védettségi igazolvánnyal lehet látogatni.
  • Az egészségügyben a harmadik oltás felvételét is kötelezővé teszik.

A járványügyi adatok egyre lesújtóbbak: a tegnap közzétett tájékoztatás szerint szerdáról csütörtökre újabb 10 767 új fertőzöttet igazoltak, meghalt 131 koronavírusos beteg. Kórházban tegnap 5969 koronavírusos beteget ápoltak, közülük 606-an voltak lélegeztetőgépen.

Az összes virológus azt mondja, hogy nyakig vagyunk a negyedik hullámban, és a neheze most következik. Akik nincsenek beoltva, életveszélyben vannak – ezt már Orbán Viktor mondta a Kossuth rádió péntek reggeli műsorában. 

A miniszterelnök a járványügyi helyzetről elmondta, hogy még csak most jön a neheze; ötödik hullám pedig akkor nem lesz, ha mindenki beoltatja magát.

A gyermekek oltásával kapcsolatban részletezte, hogy decemberben lehet olyan orvosszakmai vélemény, amely alapján döntés születhet az 5 és 12 év közöttiek oltakozásáról.

A rendvédelemben és az egészségügyben elrendelt felmondási tilalommal kapcsolatba hangsúlyozta, hogy olyan helyzet van, amikor be kell látni, hogy bizonyos szakmákból nem lehet távozni.

A miniszterelnök a rádióinterjú után Facebook-oldalán is posztolt. A bejegyzésben mindenkit arra emlékeztet, hogy hétfőtől oltási akcióhét indul. Az összes kórházban, 101 intézményben várják azokat, akik meg akarják kapni a koronavírus elleni vakcinát. Nem kell sem időpontot foglalni, sem előzetesen regisztrálni.

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email