Nagykövetként a független előadóművészekért

Az érdi Csillik Szilvia kisfia révén került közel a színházak világához. Így vette észre az első hullám idején, hogy nagyon kiszolgáltatott helyzetbe kerültek, főleg a függetlenek, ezért licitet indított a támogatásukra, most pedig már ők kérték fel, hogy civil nagykövetként támogassa ügyüket.

A kormány a járványügyi korlátozó intézkedés hatályát 2021. február 1-ig meghosszabbította. Ez azt jelenti, hogy az előadó-művészeti területen dolgozó szabadúszók és vállalkozók már harmadik hónapja nem tudnak szakmájukban dolgozni. A streamelés segít fenntartani a kapcsolatot a nézőkkel, de nem ad munkát a művészek és a háttérdolgozók többségének. A kőszínházakban dolgozók több, mint 50 százaléka vállalkozó, ez az arány a független színházi területen több, mint 70 százalék. A tiltás szakaszos meghosszabbítása nehezíti az ideiglenes elhelyezkedést. A területen dolgozók áthidaló támogatását segítő kezdeményezésekből a színházi háttérdolgozók teljesen kimaradnak: a Színházi Szolidaritási Alap, mind az Előadóművészi Jogvédő Iroda által támogatottak köréből is.

A Független Előadó-művészeti Szövetség egy segélyalapot hozott létre még az első hullámban azok támogatására, akik máshova nem fordulhattak. Tavasszal így több mint 100 családnak segítettek összesen 12.200.000 forinttal, ami egy igénylő esetében havonta egyszeri 50.000 Ft-os támogatást jelentett, decemberben pedig a kuratórium 33 igénylést támogatott összesen 2.310.000 forinttal.

A szövetség segélyalapjához a független színházi területen dolgozók, művészek és háttérdolgozók egyaránt beadhatják támogatási kérelmüket. Ahhoz azonban, hogy a kuratórium minél több dolgozónak és rajtuk keresztül családnak tudjon segíteni, széles körű összefogásra van szükség. Az összegyűlt adományokból a forrás erejéig szociális támogatást nyújtanak az érintettek megélhetési kiadásaira.

A Segélyalapot támogatni ezen a linken lehet.

A mostani kampányhoz nagyköveteket kértek fel, hogy január 22-ig minimum 2.000.000 forinttal növeljék a segélyalap támogatási keretét. A nagykövetek között független színházi dolgozók, előadóművészek vannak elsősorban, egyetlen civil köztük Csillik Szilvia. A kampány 22-én egy online gálával zárul.

Szilvia kisfiával, a tehetséges ifjú színésszel, Csillik Ákossal már olvashattak nálunk interjút. Ákos online próbáinak egyikén tudta meg az édesanya még márciusban, hogy menyire súlyosan érinti a járványhelyzet a független, szabadúszó színházi dolgozókat, akiket lehet, hogy nem látunk a színpadon az előadások során, de akiknek a munkája nélkül nem lenne előadás. Nem sokáig tétlenkedett, egy csoportot indított, ahol az ő támogatásukra lehetett licitálni a felajánlott tárgyakra, az így befolyt összeget pedig a Független Előadó-művészeti Szövetségnek ajánlotta fel. A csoporthoz bárki bármikor csatlakozhat, és licitálhat vagy ajánlhat fel tárgyat licitire.