22_03_29_erdmost_nincskep

„Mindig is szerettem a Kőrösi atmoszféráját”

22_03_29_erdmost_nincskep

„Mindig is szerettem a Kőrösi atmoszféráját”

Idén ünnepli fennállásának 75. évfordulóját az Érdi Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskola. Maitz Ferenc igazgató, Oláhné Balogh Tünde pedagógus és Bácsakai Sára Luca, korábbi diák osztotta meg velünk gondolatait.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Maitz Ferenc 1992 óta igazgatja az iskolát, Kőrösi Csoma Sándor nevét már az ő vezetése alatt, 1993 áprilisában vette fel az intézmény.

„A legnagyobb kihívás az volt, hogy profilt adjunk az iskolának, így felmérést végeztünk a szülők körében, hogy mit szeretnének. Legtöbben a természettudományos és az ének-zene oktatást, valamint az óvodai-iskolai átmenet elősegítését jelölték meg. Ami hosszú távon is megvalósult, az az emelt szintű ének-zene oktatás, ami napjainkban is működik.”

Az ünneplést nagyszabású sporteseménnyel kezdték meg az intézményben, szeptemberben. Különleges tanév lesz ez, mert nem egyetlen ünnepi programmal emlékeznek meg a születésnapról, hanem egész rendezvénysorozattal, ami több hónapon keresztül tart majd.QR-kódos játék, retro tanterem, retro játékok, rajzpályázat, online szabaduló szoba színesíti az idei tanévet, márciusban pedig két napos záróeseményre kerül sor, melynek során öreg-diák találkozó, ünnepi gálaműsor, táncház és kirakodóvásár is lesz.

Maitz Ferenc elmondta, roppant büszke a tanári karra, vannak, akik már több évtizede oktatják itt a diákokat, és a nevelő-testület egy része ide járt általános iskolába is.  Oláhné Balog Tünde 1989 augusztusában kezdett tanítani az intézményben.

„Eszembe sem jutott, hogy másik iskolába helyezkedjek el, hiszen én magam is ebben az intézményben tanultam. Az akkori tanáraim, későbbi kollégáim szeretettel fogadtak. Furcsa, hogy most már azokat a gyerekeket kezdem tanítani, akiknek a szüleit is tanítottam, de öröm számomra, hogy visszahozzák őket az iskolába.”

Hozzátette, hogy sokan mentek nyugdíjba az utóbbi időben és nagyon kevés a pályakezdő tanár, így a pedagógushiány az ő iskolájukat is érinti.

A világ az elmúlt évtizedekben teljesen megváltozott, óhatatlanul változnak a diákok is, és ezt az iskolaigazgató is tapasztalja. Mint mondta a mostani és a 30 évvel ezelőtti gyerekek között óriási a különbség és nagyon nagy kihívás a mai fiatalokat nevelni, főleg azzal a korosztállyal, akik 20-30-40 éve a pályán vannak.

„Mások a játékszabályok, más a családmodell, a hagyományos értelemben vett családokkal nagyon ritkán találkozni, minimum egyszer elválnak a szülők és mozaikcsaládok jönnek létre. Rengeteg információ éri a gyerekeket, nyomkodják a kütyüket, használják a közösségi médiát, és amit látnak és hallanak, azt el is hiszik, így ilyenkor is nagy a szerepük a kollégáknak”

– fogalmazott az iskolaigazgató.

Oláhné Balog Tünde hozzátette, azon túl, hogy évről-évre mások a gyerekek, változik a tananyag, az ismeretanyag is.

„Azokat az óravázlataimat például, amiket 30 éve készítettem, egyáltalán nem tudom már használni. Más szemlélet van az óvodákban is és nekünk is kicsit lágyulni kell, és a modern eszközöket alkalmazni.”

Számos tehetség került ki az intézmény falai közül, többek között Bácskai Luca Sára világ- és Európa-bajnoki ezüstérmes gyorskorcsolyázó, olimpikon is a Kőrösiben kezdte meg tanulmányait.

„Mindig is szerettem a Kőrösi atmoszféráját és a hangulatát. Imádtam az egész tanári kart, jószívűség és segítőkészség jellemezte őket. Mai napig eszembe jutnak az osztályfőnökeim a mindennapokban, hiányzik az egész közeg, az osztálytársak, illetve úgy általában az általános iskolás évek. A legfontosabb talán az, hogy ott ismertem meg azt az osztálytársamat, aki bevezetett a korcsolya világába, ami nélkül ma nem tudnék élni, és ezért nagyon hálás vagyok. Már akkor rengeteg edzésre jártam, de mindig türelemmel és elfogadással fordultak felém a tanárok, köszönettel tartozom nekik ezért is.”

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email