22_03_29_erdmost_nincskep

Mi lesz az ÉTH veszteségével?

22_03_29_erdmost_nincskep

Mi lesz az ÉTH veszteségével?

A vírusveszélyes időszak rendkívüli ülései után szeptember 24-én először ült össze Érd képviselő-testülete. Az ülés hat órán keresztül tartott, szócsatákkal tarkítva. A városi cégek 2019. évi beszámolóit elfogadta testület, de az ÉTH-é körül vita alakult ki.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Mint Csőzik László polgármester az ülést követően tudósítónknak összefoglalta: a szemétszállító cég 2018-ban és 2019-ben 350 millió forint veszteséget halmozott fel, és több mint 200 millióval tartozik az önkormányzatnak.

„Ezt örököltük meg az előző városvezetéstől. Azt nem tudom megmondani, hogyha gondosabb, felelősebb lett volna az ügyvezetés, lehetett volna-e jobb eredményt elérni, ugyanis van egy jelentős szerkezeti probléma: Érdnek nincs lerakóállomása, a kommunális hulladékot Pusztazámorra visszük, ahol fizetünk a lerakásért. Tudni kell azt is, hogy a szemétdíj nem az ÉTH-hoz érkezik, hanem a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő (NHKV) Zrt.-hez, amely visszaosztja a pénzeket a huszonkilenc közszolgáltatónak – amelyek közül az érdi a legveszteségesebbek közé tartozik” – jegyezte meg Csőzik László polgármester, hozzátéve: a helyzetet rendezniük kell.

„Elfogadtuk a beszámolót, de vagy a zsebünkbe kell nyúlnunk, és betennünk a tőkét, vagy a katasztrófavédelemmel kell elvégeztetnünk ezt a tevékenységet – ahogy ez Gödöllő térségében bekövetkezett pár éve –, vagy tőkéstársat kell szereznünk. Arra kell figyelnünk, hogy a lehető legjobb partnert találjuk meg, és a lehető legjobb konstrukcióban hozzuk be. Hogy felelősen járjunk el, állami segítséget kértünk: az NHKV vezérigazgatójához fordultam, hogy adjanak állásfoglalást arra nézvést, melyik irányt kövesse Érd. Szeretnénk megtartani a függetlenségét, magát a céget – vagyis az ÉTH jövőjét biztosítani szeretnénk, de szükségünk van arra, hogy valaki a felhalmozott veszteséget finanszírozza” – jegyezte meg a polgármester, kitérve arra is: a város 1,3 milliárdos támogatást kap majd egy zöldhulladék-feldolgozó rendszerre, ám ennek gazdasági haszna nem éri el azt a szintet, hogy ezt a veszteséget kitermeljék. A következő két hónapban meg kell alkotniuk egy intézkedési tervet. „Biztos vagyok abban, hogy meg fogjuk oldani a problémát. A szolgáltatás minősége nem csökken majd, megtartjuk a rendszeres zöldhulladék-szállítást is. Biztos vagyok benne, hogy megtaláljuk a megoldást, és azt a partnert, aki majd segít nekünk” – tette hozzá Csőzik László, aki kérdésünkre hangsúlyozta: a szolgáltatás díját nem emelik (ezt egyébként az állam szabályozza), és klasszikus privatizációról (üzletrész-eladásról) sem lehet szó.

Simó Károly frakcióvezető (Fidesz-KDNP-Összefogás) egy, a csütörtöki Népszavában megjelent cikkre hivatkozva közölte: a városvezetés „úgy tűnik, az újságíró értesülése szerint, hogy igen előrehaladott tárgyalásokat folytat arról, hogy újból privatizálja a hulladékkezelő céget. Ezt egyszer már megtették 2006-ban” – tette hozzá. Szerinte mondvacsinált okokkal kívánnak olyan helyzetet teremteni, hogy a céget privatizálni lehessen.

Vita a Sirius körül

Vita alakult ki a Sirius alapítvány körül is, amely nemcsak az állatmenhelyet működteti, hanem a gyepmesteri feladatokat is ellátja. „Nyilvánvaló, hogy a Siriussal képzeljük el a jövőt. Év végéig meghosszabbítjuk velük a szerződést, átmeneti megoldásként, de kötelességünk közbeszerzési kiírást közzétennünk a gyepmesteri feladatok ellátására. Nagyon örülnénk, ha ezt a Sirius nyerné meg – rajtuk kívül más nem is szokott jelentkezni erre a feladatra. Azért nem tudtunk most dönteni erről, mert a pénzügyi bizottság elé bejött egy olyan módosító indítvány, ami átrajzolta az eredeti elképzeléseket. Így levettem a napirendről ezt a pontot, de a következő alkalommal újratárgyaljuk” – mondta Csőzik László.

Simó Károly szerint „ki kell mondani: a városvezetésnek van olyan tagja, aki ki szeretné a Siriust szorítani, és azt szeretné, ha csak a gyepmesteri telep működne, és megszűnne a menhely. Mi ezt igyekeztünk megakadályozni, a pénzügyi bizottságon keresztül módosítási javaslatot nyújtottunk be” – hangsúlyozta a politikus, aki szerint a közgyűlés elé kerülő (és végül visszavont) előterjesztés nem volt megfelelőképp előkészítve.

Aszfaltozás, nagyobb blokkokban

Az ülésen sok szó esett az aszfaltozásról is, többek közt az egyebek napirendi pontban. Csőzik László elmondta: fél éves munkájuk van abban, hogy ez a folyamat el tudjon indulni – olyan megoldást kellett találniuk, ami igényes, de nem drága. „Innentől addig nem lesz vége a folyamatnak addig, amíg az utolsó utcát is le nem aszfaltozzuk. Ezzel az árszinttel és műszaki tartalommal, ha megindulunk, és az ehhez szükséges évi 4-500 millió forintot biztosítani tudjuk, a városkép nagyon pozitívan fog változni. Évente két nagyobb (25-25 utcából álló) blokkot tudunk majd leaszfaltozni” – tette hozzá a polgármester, aki elmondta azt is: idén 23 utcára írtak ki közbeszerzést, ebből hármat tavalyi állami támogatásból hoznak rendbe.

A testület döntött arról, hogy pályázatot írnak ki a Földrajzi Múzeumhoz tartozó Helytörténeti Gyűjtemény hátsó, 38,6 négyzetméteres, használaton kívül eső részének bérbeadása céljából.  Határoztak arról is, hogy a Pöttöm Sziget Bölcsőde és az Aprófalva Bölcsőde jövő januártól kiválik a Szociális Gondozó Központ intézményi szervezetéből, ugyanakkor gazdálkodási feladatait az Intézményi Gondnokság látja majd el.

IFÖ-segítség az iskoláknak

A testület megszavazta azt is, hogy az Ifjúsági Önkormányzat négy iskolai alapítványt támogathat négyszáz-négyszázezer forinttal. (Alapítványi forrás átadásáról csak a közgyűlés dönthet, ezért került a kérdés a képviselők elé.) A Bolyai Alapítvány sportszer és játékok, a Tusculanum alapítvány (Gárdonyi) iskolapadok, a Hóangyal Alapítvány (Móra) moduláris tábla, sporteszközök és cipőszárító, a Parkváros Gyermekeiért Alapítvány (Teleki) digitális eszközök beszerzésére fordítja majd az IFÖ támogatását.Megválasztották az Érdi Városfejlesztési és Szolgáltató Kft. ügyvezetőjét is: a posztot továbbra is Zsirkai Lászó tölti be.

Döntöttek arról is, hogy az önkormányzat – csatlakozva a Gemenci Erdő- és Vadgazdaság Zrt. által indított „Minden születendő gyermeknek ültessünk egy fát!” elnevezésű programhoz – 2021-től minden érdi újszülött részére egy-egy díszfát ültet a záportározónál, a város költségén.

A képviselők elfogadták azt a javaslatot is, hogy Érd csatlakozzon a Klímabarát Települések Szövetségéhez, és kétmillió forint összegű támogatást szavaztak meg a rendőrségnek, a helyi közbiztonsággal kapcsolatos feladatok ellátására, októbertől jövő március végéig. 

A testület legközelebb október 1-jén ül össze.

További cikkeink

További cikkeink

A Szociális Gondozó Központ Idősek Otthona pályázatot hirdet Közalkalmazotti jogviszony (Kjt.) keretében ügyviteli munkatárs

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email