22_03_29_erdmost_nincskep

Megvan, mikor számolják fel az illegális hulladékot

22_03_29_erdmost_nincskep

Megvan, mikor számolják fel az illegális hulladékot

A Környezetvédő Egyesület március 7-én, az Ága-Boga Nagycsaládosok Érdi Egyesülete a március 13-i hosszú hétvégén, a Horgászegyesület pedig 21-én számolja fel az általa kiválasztott területen található illegális hulladéklerakókat. Az egyesületek önkéntesek jelentkezését is várják!

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Mint az Érdi Újságban részletesen beszámoltunk róla, sok jó program elmaradhat idén a vírus miatt, de a várostakarítás nem: az önkormányzat és három civil szervezet 35 millió forintot nyert el erre a célra, így (ismét) megtisztulhat több kül- és belterület.

A Belügyminisztérium, valamint az Innovációs és Technológiai Minisztérium Tisztítsuk meg az országot! pályázatán önkormányzatok, civil és gazdálkodó szervezetek, illetve egyházak indulhattak. A nyertes önkormányzatokat még decemberben kihirdették: Érd húszmillió forintot nyert illegális hulladék felszámolására. Tetlák Örs alpolgármester az Érdi Újságnak elmondta, tizenhét helyrajzi számon takarítanak ki önkormányzati ingatlanokat: a Fundoklia-völgyben 110, a Szilvafás parkban 50, a Darukezelő utcai klímabarát park területén 60, a Visegrádi és Vereckei utcákban 55, a Zólyomi utcában az M7 mellett 20, Óvárosban a Kerülő úton és az M6 mellett 70, a Kakukk-hegyen pedig szintén 70 köbméter illegális hulladék összegyűjtésére, elszállítására és kezelésére nyílt így lehetősége a városnak.

Az önkormányzati pályázat február végén lezárul; a munkálatokat múlt hét vége felé elkezdte, és ezen a héten be is fejezi az ÉTH. Ha szükséges, a hulladékkezelő alvállalkozókat is igénybe vesz – mondta az alpolgármester, megjegyezve: több területet is feltérképeztek, illetve felmértek, most a fenti önkormányzati ingatlanok férnek bele a keretbe.

Mármint az önkormányzati pályázatéba – merthogy érdi civilek is magas összeget nyertek el: az Ága-Boga Nagycsaládosok Érdi Egyesülete közel ötmillió forint értékben a Fundokliában, a Kolozsvári és Zólyomi utcákból tüntet el 170 köbméternyi szemetet.

Bogatin Attila, az Ága-Boga Nagycsaládosok Érdi Egyesületének elnöke a február 24-i megbeszélés után az Érd Tv-nek elmondta, terveik szerint az érintett területeken március 13-án, 14-én és 15-én számolják fel a hulladékot az egyesület tagjai, de várják önkéntesek jelentkezését is.

Az Érd és Környéke Horgászegyesület a Kakukk-hegyen, a Duna-parton és az M6-os autópálya mentén szintén ötmillió forint értékben számol fel 65 köbméternyi illegális hulladékot március 21-én.

Az Érdi Környezetvédő és Városszépítő Egyesület pedig 4,7 millió forint értékben 160 köbméternyit takarít el a 7-es út mellett és a madárneves utcák több pontján március 7-én.

Martin Norbert (Érdi Környezetvédő és Városszépítő Egyesület) az Érdi Újságnak elmondta: az önkormányzattal egyeztetve választották ki a takarítás helyszínét. Mivel a kiíró feltételül szabta, hogy be kell nyújtani az érintett terület tulajdonosának beleegyező nyilatkozatát is, és a pályázat túl rövid lefolyású volt ahhoz, hogy bármilyen államigazgatási szervet keressenek meg engedélyekért, értelemszerű volt, hogy önkormányzati tulajdonú ingatlant jelöljenek meg, így gyorsan be tudták szerezni a szükséges hozzájárulást.

Az egyesületnek körülbelül harminc tagja van, de a várostakarítási akcióra nemcsak őket, hanem minden érdeklődőt várnak majd – elsősorban a környéken lakókat szeretnék aktivizálni.

Martin Norbert az Érd Tv-nek azt mondta, az ÉRDKöVE március 7-én számolja fel a hulladékot a megjelölt helyszíneken.

„A három területen több mint 150 köbméter szemetet derítettünk fel, ezek jellemzően háztartási hulladékok, vegyeshulladékok, kevésbé építési jellegűek, viszont elég jelentős mennyiség” – fogalmazott.

Arról is beszélt, hogy a hulladék felszámolása mellett fontos, hogy megakadályozzák a hulladéklerakók újrakeletkezését, ezért az érintett területekre mozgásérzékelős vadkamerákat helyeznek ki, melyeket az egyesületek kezelnek és felügyelnek, emellett a területeken útlezáró és tájékoztató táblákat helyeznek ki.

Az érdi horgászok rendszeresen takarítanak Ófaluban. Berényi Andrásné elnöktől megtudtuk, nagyon szennyezettek ezek a területek, főleg az autópálya melletti rész, de a Kakukk-hegy és a Duna-part is. Főleg háztartási hulladék található itt. „Ha a járványügyi helyzet megengedi, mindenkit örömmel látunk, aki szeretne segíteni a takarításban” – tette hozzá.

Csókai Viktor, az Érd és Térsége Hulladékkezelő Nonprofit Kft. ügyvezetője az önkormányzat és a civil szervezetek egyeztetése után úgy fogalmazott, az ÉTH számára nagy előny a civilek segítsége, mert így a kézi munkát hozzá tudják tenni, így a szolgáltató már a könnyebben megközelíthető területekről tudja elszállítani a hulladékot.

Mint az ügyvezető hangsúlyozta, az ÉTH teljes eszközparkját, illetve zsákokat és kesztyűket is biztosít a takarításban résztvevőknek.

További cikkeink

További cikkeink

A Szociális Gondozó Központ Idősek Otthona pályázatot hirdet Közalkalmazotti jogviszony (Kjt.) keretében ügyviteli munkatárs
A Szociális Gondozó Központ Hajléktalanellátás Szervezeti Egysége pályázatot hirdet közalkalmazotti jogviszony (Kjt.) keretében segítő

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email