22_03_29_erdmost_nincskep

Megújult a dunai halpopuláció

22_03_29_erdmost_nincskep

Megújult a dunai halpopuláció

Sikeres az átfogó, rendszeres haltelepítési program, aminek nyomán kiegyenlítődött az állomány összetétele. A szakemberek legutóbb májusban, 10 ezer menyhal ivadékot telepítettek a dunai Kácsás-öbölbe Százhalombattánál.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

A most telepített őshonos magyar példányok néhány év múlva érik el a méretes kort, és körülbelül 15 százalékuk marad életben. Fekete Zsolt, halászati csoportvezető arról is tájékoztatott, hogy a tervezett ütemezés szerint a ragadozókkal kezdték az idei telepítést, 27 ezer csuka került a folyóba. Az ötéves program keretében békés fajtákat is telepítenek, majd elemzik az állomány összetételét. A továbbiakban 10 ezer kecsegét telepítenek a napokban, de feldúsítják a ponty, a süllő és a sügér populációt is a battai szakaszon a közeljövőben.
 
A telepítési programnak, a nagyüzemi halászat megszűnésének és a halvédelemnek köszönhetően megfelelően kiszélesedett a dunai fauna, most már minden fajra célzottan lehet horgászni. Kiváló a halállomány, akár 20 kilósnál nagyobb pontyok, süllők, csukák, harcsák és amurok is foghatóak, valamint bőséges a kínálat a fehér fajtához tartozó fejlett keszegfélékből is. Az amur bár nem őshonos faj, azonban erősen küzdő sporthal, ezért nagy a horgászati értéke.
 
A telepítést a százhalombattai polgárőrség biztosította. Szalai Attila a civil szervezet titkára elmondta, hogy a horgászok jellemzően betartják a szabályokat, egy kis részük, – mintegy ötszázaléknyi pecázó – azonban szemetet hagy maga után, illetve nem rendelkezik engedéllyel, vagy tiltott egyedeket fognak ki. 

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email