Kutyameleg

Képzeljük el, hogy vastag fekete bundát kell viselnünk ebben a kánikulában. Valahogy így érezhetik magukat a kutyák is ebben a forróságban. Böjtös Andreát, a Sirius Állat- és Természetvédelmi Alapítvány elnökét arról kérdeztük, hogyan könnyíthetjük meg számukra ezt az időszakot.

Nemcsak minket, az állatokat is megviseli a hőség, és minden esetben a gazdi felelős kedvencéért.  Ilyenkor  a kutyáknak is nagyobb a vízfogyasztási igényük, a legfontosabb, hogy mindig legyen megfelelő hőmérsékletű, tiszta vizük.  Naponta minimum egyszer, de inkább többször cseréljük a vizüket és árnyékos helyre tegyük. „Nemcsak azért mert felmelegszik, hanem mert a nagy melegben könnyen be is algásodik a víz”.

A sétákat kora reggelre vagy estére időzítsük, hiszen könnyen kimelegszenek és hőgutát kapnak a rövidebb szőrű négylábúak is. „Nem biztos, hogy van annyi önkontroll egy kutyában, hogy ne feszítse túl a határait, és lehet, hogy az állatorvos már nem tud segíteni.” Egy hőguta után ugyanis olyan agyi folyamatok indulnak el, hogy még másnap és harmadnap is életveszély állhat fenn. Böjtös Andrea – aki szinte hetente hall ilyen esetek az állatorvosoktól – azt javasolja, ha nagyon zihál, ájulásig elgyengül , esetleg sokkos állapotba kerül vagy bármilyen gyanús tünetet produkál a kutyánk, nyomban forduljunk állatorvoshoz, aki azonnal sokktalanítja, infúziót köt be, és így esetleg még menthető a jószág. Amíg eljutunk az állatorvoshoz, addig vizes törölközővel enyhíthetjük a tüneteket.

A felforrósodott aszfalt vagy beton is megkeserítheti a négylábúak életét. Szinte égeti a mancsukat, és komoly sérüléseket okozhat.

Noha nem minden kutya szeret fürdeni, próbaképp ki lehet tenni nekik pancsolót, akár felfújható gyermekmedencét, mert ezzel is komfortosabbá tehetjük számukra ezt az időszakot. Mi, érdiek amúgy roppant szerencsések vagyunk, hiszen keresztülszeli városunkat a Duna, és sok gazdi ki is használja a város adottságát. Akármikor járok a Beliczay-szigeten, mindig találkozunk néhány pancsoló jószággal.

Nem telik el úgy nyár, hogy ne hallanánk autóban felejtett kutyáról, holott akár 50-60 fok is lehet odabent. „Ez elképesztő felelőtlenség, még két percre se hagyjuk ott. Olyan gyorsan felforrósodik az autó belső tere, hogy még ha le is húzzuk az ablakot és árnyékban parkolunk, akkor is elképzelhetetlen, hogy a kutya egészségkárosodás nélkül megússza. Hagyjuk otthon a kutyát, bárhol jobb neki, mint a forró autóban” – hangsúlyozza Böjtös Andrea.

Elképzelhető, hogy ebben a nagy melegben nincs olyan étvágya kedvencünknek, mint máskor, szóval nem kell megijedni, ha kevesebbet eszik. Az viszont fontos, hogy lehetőleg ne a legnagyobb hőségben etessük, hanem amikor kicsit már lehűl a levegő.

forrás: Érdi Újság/Szabó Réka Nikoletta