22_03_29_erdmost_nincskep

Kérdések a kéményseprésről

22_03_29_erdmost_nincskep

Kérdések a kéményseprésről

Kell-e fizetniük a kéményseprő sormunkáért a cégeknek, hogyha magánszemélyeknek ingyenes? Egyáltalán, kötelező-e igénybe venni ezt a szolgáltatást? Ezeket a kérdéseket tette fel egyik olvasónk.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

A Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság segítségével utánajártunk, milyen előírások vonatkoznak arra, amikor a kéményseprő nem magánháznál, hanem egy vállalkozás szék-, illetve telephelyén végzi a sormunkát. Érden a hatóságok több mint 33 ezer kéményt tartanak nyilván, ezek 20 százaléka működik gazdálkodó szervezetekhez tartozó ingatlanokban. Ha a fenti számot korrigáljuk az egy ingatlanra eső kémények számával és a tartalékkémények arányával, mintegy 4100  egylakásos és társasházi ingatlant kapunk, tehát sokakat érinthet olvasónk kérdése. 

Kezdjük a legfontosabbal: igen, kötelező a rendszeres kéményellenőrzés azokban az ingatlanokban is, amelyek nem magánszemélyeké, illetve ahová gazdálkodó szervezetet jegyeztek be, és bizony a munka díjköteles. A kéményseprő-ipari szolgáltató a cégvezető vagy az ingatlantulajdonos írásbeli megrendelése alapján, közösen egyeztetett időpontban érkezik. A vállalkozások szabadon választhatnak az adott területen hatóságilag nyilvántartásba vett szolgáltatók közül. Fontos, hogy ez csak egylakásos (vagy társasházzá nem alakult többlakásos) ingatlanokra vonatkozik, ugyanis a társasházban, lakásszövetkezeti épületben működő cégek esetében a katasztrófavédelem kéményseprő-ipari szerve végzi ezt a munkát (legalábbis Pest megyében). A szolgáltatás itt is díjköteles, a szakember a társasházakba nem előzetes megrendelésre, hanem ütemezett időpontban érkezik. (Érden 1218 társasházi ingatlan rendszeres ellenőrzését végzik a katasztrófavédelem szakemberei, ezek 15 százalékában működik bejegyzett vállalkozás.)

Ami az ellenőrzés gyakoriságát illeti, a szilárd tüzelésű berendezésekhez kapcsolódó kéményeket évente, a gázüzemű és a zárt rendszerű tüzelőberendezések égéstermék-elvezetőit kétévente, a kémények teljes nyomvonalának műszaki felülvizsgálatát négyévenként kötelező elvégeztetni. 

Mielőtt felkérünk valakit a munkára, érdemes tájékozódni: kéményseprő-ipari tevékenységet csak az a szolgáltató végezhet, amelyet a székhelye szerint illetékes katasztrófavédelmi igazgatóság (mint tűzvédelmi hatóság) nyilvántartásba vett. Ezek adatait az igazgatóság honlapján naprakészen közzéteszik. Az országos adatokat tartalmazó táblázat a katasztrófavédelem honlapján megtalálható a hatósági ügyek/tűzmegelőzés/ kéményseprőipari tevékenységet ellátók országos nyilvántartása menüpont alatt. 

A kemenysepres.katasztrofavedelem.hu honlapon irányítószám alapján is leszűrhetjük a szolgáltatókat (hírek, tájékoztatók/tájékoztatók menüpont). 

A honlapon a sormunkák 2021-es ütemezéséről is felvilágosítást kaphatunk. Jó tudni azt is, hogyha elmulasztjuk az éves, illetve kétéves ellenőrzést, tűzvédelmi hatósági eljárás indulhat cégünk ellen, ami akár pénzbírsággal is végződhet.
 

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email