22_03_29_erdmost_nincskep

Ilyen a hatékony munka home office-ban

22_03_29_erdmost_nincskep

Ilyen a hatékony munka home office-ban

A vírushelyzet miatt lassan a fél világ otthoni munkavégzésre kényszerül. Fetter Valéria HR-tanácsadóval arról beszélgettünk, hogyan dolgozzunk hatékonyan otthonról.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Van, akinek abszolút beválik az otthoni munkavégzés, sokan azonban nehezen tudnak átállni a távmunkára. A téma szakértője szerint amúgy nem mindenki alkalmas arra, hogy home office-ban dolgozzon, nekik még fontosabb betartani néhány alapvető szabályt. Elsősorban a kevésbé extrovertált személyiségek számára alkalmas az otthoni munkavégzés, mert ők jobban bírják a monotonitást. Ezen kívül nagyon fontosak a megfelelő körülmények is.

A home office legnagyobb előnye a szabadság, a kötetlen munkaidő, a munkavállaló gyakorlatilag saját maga oszthatja be az idejét. Hátránya, hogy könnyen elmosódhatnak a határok a munkaidő és a szabadidő között, hiszen ilyenkor hajlamosak vagyunk este 10 órakor is leülni a gép elé és befejezni egy félbemaradt munkafolyamatot. A szakértő azt javasolja, alakítsunk ki pontos napirendet, máskülönben nagyon könnyen összefolyhat a magánélet a munkával.

„Felkelünk, elrendezzük a család körüli teendőeket és fél 9 körül leülünk a gép elé. Két óra múlva tarthatunk  szünetet, ahogy az irodában is tennénk, és az ebédszünetre is fektessünk hangsúlyt. Persze előfordulhatnak olyan esetek, hogy este fél 10-kor még válaszolunk egy céges e-mailre, de törekedjünk arra, hogy betartsuk a saját magunk által felállított szabályokat és határokat.”

Persze nem ugyanaz az élmény otthonról dolgozni, mint a munkahelyről, és az elszigeteltség megtapasztalása komoly problémát jelenthet.

„Az elszigeteltséget úgy tudjuk valamelyest kiküszöbölni, ha nem csak e-mailen és telefonon értekezünk kollégáinkkal. Beszéljünk velük bátran a különböző online platformokon is, hogy lássuk egymást, erre napjainkban már többféle lehetőség is kínálkozik.”

A szakértő hangsúlyozza, mennyire fontos ügyelni arra, hogy ápolt megjelenéssel, a munkahelyen viselt öltözékhez hasonló ruházatban üljünk egész nap a gép előtt, és ne csak a heti egy videóértekezlet erejéig húzzuk fel a vasalt inget, blúzt.

Fontos időt szakítani arra, hogy friss levegőn legyünk, mozogjunk, mert erre is szükségünk van ahhoz, hogy jól tudjunk teljesíteni. Törekedjünk hát arra, hogy napi 30 perces mozgást beiktassunk napjainkba.

Fetter Valéria végül egy érdekes tapasztalatát is megosztotta velünk: „A munkáltatók kezdik felismerni, hogy nyugodtabb otthoni körülmények között jóval produktívabb a munkavégzés. Több cégnél is azt látjuk, hogy a kollégák home office-ban lényegesen koncentráltabban, fókuszáltabban oldanak meg feladatokat. Egy 10 perces rutinfeladat elvégzése akár felére is csökkenthet, aminek az is az oka, hogy az irodában gyakorta jelen lévő zavaró tényezők megszűnnek”.

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email