Honnan tudom, hogy stresszes a kutyám?

Online stresszmentesítő tanfolyamot indít kutyáknak márciustól a Mancsvár Kutyaiskola – számolt be róla az Érd FM 101.3 Bundáskenyér című műsorában Geszti Karolina, a kutyasuli kiképzője.

„A viselkedészavarok gyanúsak, mert ahogy az embereknél is a stressz viselkedészavarokat, hosszú távon pedig személyiségtorzulást okoz, így a kutyáknál is ugyanez történik. Vannak bizonyos viselkedések, amik stresszoldó jelzésként mutatkoznak meg, csak nem így ismerjük fel” – válaszolt Geszti Karolina arra a kérdésre, hogyan érzékeljük, hogy kutyánk stresszes, majd elsorolta, ilyen viselkedési formák közé tartozik a vakarózás, a rágás, a sok ugatás, a vonyítás, az ásás, az agresszív megnyilvánulások vagy éppen a menekülés.

Geszti Karolina elmondta azt is, a stresszmentesítő tanfolyamot azért indította el, hogy a gazdik is megelőzzék, felismerjék és kezelni is tudják a helyzetet. Ehhez mind elméleti, mind gyakorlati oktatást tart a kutyatartóknak.

A kutyáknak rendezett - a tervek szerint hat plusz egy alkalmas - stresszmentesítő tanfolyamról ide kattintva olvashat részleteket.