22_03_29_erdmost_nincskep

Hamarosan itt a kullancsszezon

22_03_29_erdmost_nincskep

Hamarosan itt a kullancsszezon

Szabó Beáta az Érd Fm 101.3 Zónázó című műsorában beszélgetett dr. Fekete Balázs állatorvossal a közelgő kullancsszezon kapcsán. A szakember elmondta, hogy tavaly igen sok veszélyesek kullancsfertőzéssel találkozott, így érdemes különféle szerekkel védeni kedvenceinket.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

A melegebb idő beköszöntével a kullancsok is  megjelentek, de Dr. Fekete Balázs állatorvos szerint még nem indult el az igazi kullancsszezon, de mivel igen enyhe volt a tél, idén is sok kullancsra számít. De mint mondta Idén volt már például babéziás esetük, ami a kullancsok által terjesztett olyan betegség, ami a vörösvérsejtek szétesését okozza, legjellemzőbb tünete a magas láz és a véres, barnás vizelet. Mivel egyre enyhébbek a telek, egész évben védekezni kell a kullancsok ellen. A szakember elmondása szerint jelenleg a legmodernebb szerek a csepegtetős és tablettás készítmények, de rövidszőrű állatoknál jól működik a nyakörv is. A nagyon olcsó szerek, nem biztos, hogy hatásosak, érdemes szakember véleményét kérni a témában.

Tavaly elég sok esettel találkozott az állatorvos a százhalombattai rendelőben. A babézia mellett a lyme kórt említi még, mindkettő igen veszélyes a kutyákra nézve. A macskákat kevésbé súlyosasan tudja megbetegíteni egy fertőzött kullancs.

 

Hallgassa meg a beszélgetést is Dr. Fekete Balázs állatorvossal!


 

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email