22_03_29_erdmost_nincskep

Érden nem emelik a magánszemélyek építményadóját

22_03_29_erdmost_nincskep

Érden nem emelik a magánszemélyek építményadóját

Az Érd Most információi szerint a jövőben magasabb építményadót fizetnének azok a cégek, amelyek ingatlanjukat üzleti céllal kiadják. A tervezet nem érinti azokat az ingatlantulajdonosokat, akik saját házukban laknak, és azokat a magánszemélyeket sem, akik albérlőt fogadnak.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Az Érd Most birtokába került dokumentum szerint a városvezetés négyzetméterenként 440-ről 1000 forintra emelné azoknak az építményeknek az adóját, melyek nem magánszemélyek, hanem különböző vállalkozások tulajdonában vannak, és azokat bérbe adják. A közgyűlési előterjesztés tervezete megállapítja, hogy „városunkban az elmúlt években megnövekedett azon lakás céljára szolgáló építmények száma, melyek nem magánszemélyek, hanem különböző vállalkozások tulajdonában vannak, és bérbeadás útján kerülnek hasznosításra. Mivel állásponhttps://erdmost.hu/wp-content/uploads/2021/06/business-blog-session-cover-img-03.jpg szerint e személyi kör adóztatási szempontból nincs összehasonlítható helyzetben a magánszemélyekkel, esetükben külön, differenciált adómérték bevezetését javaslom, amely a nem magánszemély tulajdonában lévő lakás céljára szolgáló építmények után 1000 Ft/m2 összegben kerülne megállapításra. A vállalkozások adóterhei ezen adómérték emeléssel sem növekednének meg túlzottan, mivel előzetes számítások alapján egy bérbeadott lakás éves adótétele nem éri el az egy havi bérleti díj 50%-át.”

Érden jelenleg körülbelül 21 ezer magánszemély csaknem 23 ezer lakás után adózik, míg 190 különböző vállalkozás 860 ingatlan után fizeti a 440 forintos négyzetméterenkénti árat.

T. Mészáros András, az érdi Fidesz elnöke pénteki sajtótájékozatóján azt mondta: „Csőzik brutális adóemelésre készül” , és hogy „a drasztikus lépésért persze az érdieket hibáztatja, azzal, hogy sokan bérbe adják az ingatlanokat és a bérleti díjból úgyis ki tudják fizetni a megemelt adót is.”

A polgármester saját közösségi oldalán erre úgy válaszolt, hogy „Azt állítják, hogy a Városháza az érdi építményadó emelésére készül, ezzel jelentősennövelve a lakosságadóterheit.

A valóság ezzel szemben az, hogy: a lakosság adóterhei NEM emelkednek; viszont az igazságos adózás, az arányos közteherviselés miatt az olyan cégeknek, amelyek abból keresnek évi sok millió forintot, hogy a tulajdonukban lévő társasházak lakásait bérbeadják – emelkedne az építményadója. Azokat célozzuk meg, akik teleépítették Érdet társasházakkal, agyonterhelték az építési telkeket, cselezve, trükközve az előírásokkal agyonzsúfolták a várost osztatlan közös tulajdonú lakásokkal.”

További cikkeink

További cikkeink

A Szociális Gondozó Központ Idősek Otthona pályázatot hirdet Közalkalmazotti jogviszony (Kjt.) keretében ügyviteli munkatárs
A Szociális Gondozó Központ Hajléktalanellátás Szervezeti Egysége pályázatot hirdet közalkalmazotti jogviszony (Kjt.) keretében segítő

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email