22_03_29_erdmost_nincskep

Zárás, bekamerázás, büntetés

22_03_29_erdmost_nincskep

Zárás, bekamerázás, büntetés

Mit tehetünk azért, hogy ne a szemetet kerülgessük kirándulás közben a Fundokliában?

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Tizenöt évvel ezelőtt nem gondoltam volna, hogy a kirándulás lesz az egyik legkedvesebb hobbim. Néhány éve fogtam magam és bejártam Érd – szerintem – legszebb természeti kincsét, a Fundokliát. Láttam zord téli, havas tájként, tavasszal virágba borulva, nyáron verőfényes napsütésben, az ősz ezer színében pompázva. Ahogy felidézem ezeket, sajnos előjön annak a sok szemétnek a képe is, amit a tanösvény mentén látni. Mit kéne tenni azért, hogy ne a szemetet kerülgessük kirándulás közben? Az nyilvánvaló, hogy az éves szemétszedő akció nem elég. Pedig a megoldás látszólag egyszerű: telepítsünk kukákat, hátha az egyszeri ember is hajlandó elsétálni odáig és legalább ezzel óvni a környezetét.

A helyzet azonban ennél jóval komplikáltabb. Palkó Zsolttól, az Érdi Környezetvédő Egyesület elnökétől, a Polgári Természetőrség alapítójától megtudtuk, a Magyar Természetjárók Szövetségének iránymutatása, hogy – bármennyire is ellentmondásos – az ilyen területek mentesüljenek a kukáktól.

„Amit a kiránduló kihoz, azt haza is tudja vinni” – hangsúlyozta, kifejtve azt is, hogy az illegális hulladéklerakás esetében már máshogy kell fellépniük, ezért a közeljövőben bekamerázhatják a területet, hogy így érjék tetten a szemetelőket. „Zárás, bekamerázás, büntetés. Hosszú évek tapasztalatából mondhahttps://erdmost.hu/wp-content/uploads/2021/06/business-blog-session-cover-img-03.jpg, hogy sajnos szinte ez az egyetlen megoldás” – szögezte le Palkó Zsolt, akinél arról is érdeklődtem, van-e lehetőség arra, hogy legalább a bejáratokhoz közel tegyenek ki hulladékgyűjtőket, a Fundoklián belül pedig padokat.

Erre a környezetvédő némileg vegyes, de kielégítő válaszokat adott. Értesülése szerint a város illetékes vezetői döntöttek arról, hogy a Fundoklia két főbejáratának közelében – így például a nemrég létesült parkolóban – hamarosan szemétgyűjtőket helyeznek ki. Ez nekem az év egyik legjobb híre.

Pihenőpadok viszont sajnos nem lesznek, mert a Fundoklia túl kicsi, másrészt ezzel elvesztené tanösvény jellegét. Szóval nekem megmaradnak a titkos köveim, ahová ezek után is kiülhetek, de legalább nem kell a Lőcsei utcáig (a legközelebbi kukáig) cipelnem a szemetemet.

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email