22_03_29_erdmost_nincskep

Kamatostul követelik vissza a pénzt Érdtől

22_03_29_erdmost_nincskep

Kamatostul követelik vissza a pénzt Érdtől

Érdnek mindenképpen ki kell fizetnie azt a pénzt, amelyet az előző városvezetés szabálytalanul használt fel a Kincses Óvoda Fácán utcai tagóvodájának felújításánál. Az erről szóló hivatalos dokumentum pénteken érkezett meg. A polgármester a kartellgyanús közbeszerzések miatt feljelentést fontolgat.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Az ügy még nyár elején robbant: akkor derült ki, hogy az óvoda 2017-es felújításánál a város megsértette a közbeszerzési törvényt, és ezért 70 millió forint európai uniós támogatást kell visszafizetnie. Az Érd Most megírta, hogy a pályázat elbírálása során „nem tűnt fel a bírálóknak”, hogy a nyertes és vesztes pályázó közt személyi kapcsolat áll fenn. A pályázók ismerték a saját családi kapcsolataikat, vagyis szándékosan szabálytalanul nyújtották be a pályázatukat. Az óvodaberuházás, amelyhez a támogatás-visszavonás kötődik, a Kincses Óvoda Fácán tagóvodája.

Csőzik László polgármester akkor úgy fogalmazott: „elvárjuk, hogy a most visszavont támogatást és az eddig az Önkormányzatra kiszabott 2 millió forintos bírságot az érintett cégek 15 napon belül az Önkormányzatnak visszapótolják. (…) Természetesen nem mondunk le arról, hogy a döntéssel szemben az összes jogorvoslatot ettől függetlenül igénybe vegyük, mert igazságtalannak tartjuk, hogy a bukott Fideszes városvezetés és állandó üzleti partnereik hibájáért a jelenlegi városvezetés, és ezen keresztül Érd teljes lakossága kerüljön nehéz helyzetbe” – fogalmazott a polgármester.

Az ÉrdMost.hu megkereste T. Mészáros Andrást, aki elismerte a hibát, de aránytalanul nagynak nevezte a büntetést. „”Elmulasztottuk az ellenőrzést elvégezni, emiatt vált lehetségessé, hogy a fővállalkozó, aki megnyerte ezt a pályázatot, kivitelezést, a munka elkezdésével kicserélte az alvállalkozót, nem a bejelentett alvállalkozóval, hanem annak egyik áldozatával kötött alvállalkozói szerződést, amit ezek után kifogásolt a döntőbizottság” – mondta. A kivitelezést az a General Invest Bau Kft. végezte, amelynek tulajdonosa a város korábbi fideszes alpolgármesterének, Bács Istvánnak a rokonságához tartozik – írta meg annak idején az Átlátszó. Bács István közösségi oldalán azt írta: „Nem korrupció volt, hanem egy súlyos hanyagság, amelyben az egyik vétkest megbüntették. Nyilvánvalóan lehetne kármegosztást kérni a másik felelőstől, hiszen ezért van felelősségbiztosítása. A-ra mutogatni és igaztalanul vádaskodni viszont nem célravezető megoldás. De legalább olyan cuki”.

Emiatt most 70 millió forintot kell visszafizetnie Érdnek, ráadásul már most milliós kamatokkal. 

Csőzik László polgármester az Érd Most kérdésére elmondta, hogy a város nehéz gazdasági helyzetére tekintettel a Pénzügyminiszternél kezdeményezi a méltányosabb elbírálást. „Remélem, hogy ebben az országgyűlési képviselőnk dr.Aradszki András is segíteni fogja a várost, ha másért nem legalább azért, mert a 70 millió forint visszafizetését az előző, fideszes városvezetés szabálytalan közbeszerzései miatt írta elő az Orbán-kormány” – mondta Csőzik László, aki egyben bejelentette, hogy az eset és az Átlátszó által feltárt további 15 kartellgyanús közbeszerzés esetében, amely érinti Bács Istvánt, T. Mészáros Andrást és a General Invest Bau-t, feljelentést tesz a nyomozó ügyészségen. „Tűrhetetlen, hogy a volt városvezetés családi cégei majd’ 1,5 milliárdos árbevételre tesznek szert, miközben az érdiek állják a cechet” – mondta a polgármester.

 

 

 

 

 

További cikkeink

További cikkeink

A Szociális Gondozó Központ Hajléktalanellátás Szervezeti Egysége pályázatot hirdet közalkalmazotti jogviszony (Kjt.) keretében segítő
Szociális Gondozó Központ Házi Segítségnyújtás pályázatot hirdet Közalkalmazotti jogviszony (Kjt.) keretében gondozó munkakör/feladatkör betöltésére.
A Szociális Gondozó Központ Idősek Otthona pályázatot hirdet közalkalmazotti jogviszony (Kjt.) keretében gondozó/ápoló munkakör/feladatkör

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email