22_03_29_erdmost_nincskep

Ezért fontos a várandós nők oltása

22_03_29_erdmost_nincskep

Ezért fontos a várandós nők oltása

A harmadik hullám során egy kifejezetten agresszív terjedést mutató vírusvariáns dominál, mely a fiatalabb korosztályt betegíti meg nagyobb arányban, és az állapotos nőket sem kíméli. Hogy miért fontos a várandós nők oltása, azt dr. Vezér Márton szülész-nőgyógyász szakorvos foglalta össze.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

A koronavírus-járvány harmadik hulláma a várandósokat sem kíméli. Szomorú esetekről tudunk, árva vagy félárva gyermekeket hagytak maguk után anyukák, egy fiatalon elhunyt kismamát pedig 7 gyermeke gyászolja. „Lassan két kislány anyukájaként és mint egészségügyi dolgozó nem sokat gondolkoztam rajta, hogy beadassam-e az oltást. Kikértem a nőgyógyászom és a háziorvosom véleményét is, mindketten javasolták, így még biztosabb voltam abban, hogy jó döntést hoztam. Várandósként nemcsak a saját életemért vagyok felelős, hanem a bennem növekvő piciért is. Szeretném megadni neki a legnagyobb esélyt, hogy már születéskor védett legyen a Covid-vírussal szemben, és majd a szoptatás alatt is kapja az anyatejen keresztül az antitesteket. Ezért minden kismamának javaslom és bátoríhttps://erdmost.hu/wp-content/uploads/2021/06/business-blog-session-cover-img-03.jpg őket, hogy adassák be az oltást”– mondta lapunknak egy érdi kismama.

Dr. Vezér Márton leginkább az esetszám növekedésében látja a várandós kismamák fokozott veszélyeztetettségét. Mint mondta, a várandóság alatt a teljes szervezetet érintő anatómiai, immunrendszeri és hormonális változások állnak be az édesanya szervezetében. Elég csak a várandós méh térfoglalása kapcsán a rekeszizom helyzetváltozásából adódó légzésmechanikai változásokat említeni. „A betegség egyik alapvető velejárója az alsó légutak, így a tüdő gyulladásos megbetegedése. A csökkent oxigenizáció következtében a magzat egyértelműen veszélybe kerülhet a méhen belüli élet során.”

Az orvost örömmel tölti el, hogy megkezdődött a kismamák soron kívüli védőoltása. Országos statisztikákat nem ismer, de azt látja, hogy a kismamák több mint kétharmada kéri a koronavírus elleni védőoltást. Szerinte a félelmek nagy része téves gondolatokon, tudományosan megalapozatlan állításokon alapul, melyek megfelelő tájékoztatással felülírhatók. „Nem csupán az én meggyőződésemről van szó, hanem rendkívül széles körű hazai és nemzetközi konszenzusról a tekintetben, hogy a terhesség második és harmadik trimeszterében a koronavírus elleni vakcináció előnyei az esetleges eddig még fel nem ismert, potenciális hátrányokkal össze nem mérhetőek.”

A várandósok védőoltására vonatkozóan a klinikai vizsgálatok még nem zárultak le, ugyanakkor az eddig rendelkezésre álló adatok sem vetnek fel aggályokat. A várandósok védőoltását indokolja, hogy körükben a súlyos koronavírus-betegség és a szövődmények kockázata az említett élettani változások következtében jóval magasabb. A szakember hangsúlyozta, hogy koronavírus-fertőződés esetén szükséges a kezelőorvossal történő konzultáció, hogy felmérjék az állapot súlyosságát, felhívják a figyelmet az állapotrosszabbodás során észlelhető tünetekre, panaszokra, és hogy meghatározzák, mikor van szükség kórházi kivizsgálásra vagy befekvésre, de természetesen a háziorvost is értesíteni kell.

„Senki ne kezdjen autodidakta módon otthoni gyógykezelésbe. A Favipiravirról például tudott, hogy teratogén hatású, vagyis a várandósság alatt magzati károsodást okozhat.”
Léteznek olyan gyógyszeres kezelések a koronavírus gyógyításában, melyek szoros orvosi felügyeletet, így kórházi benntartózkodást tesznek szükségessé, mint például a különböző vénásan adható antibiotikumok vagy injekciós szteroidtartalmú készítmények.

A szakmai ajánlások alapján az első adag vakcina a terhesség II. vagy III. trimeszterében adható be, míg a második dózis a szülést követően. „Fontosnak tarhttps://erdmost.hu/wp-content/uploads/2021/06/business-blog-session-cover-img-03.jpg hangsúlyozni, hogy aki megkapta a védőoltást, az sem lehet 100 százalékosan biztos a védettségben. A vakcinának nagy szerepe van a kedvezőtlen kimenetel, a súlyos esetek számának csökkentésében, ugyanakkor a vakcináltaknak is be kell tartaniuk a kötelező óvintézkedéseket.”

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email