22_03_29_erdmost_nincskep

Bemutatjuk az Érdi Újság kertszépségverseny győztesét

22_03_29_erdmost_nincskep

Bemutatjuk az Érdi Újság kertszépségverseny győztesét

A zsűri egyhangú döntése alapján Horváthné Soós Renáta nyer-te a 100 ezer forintos díjat. A vásárlási utalványt a Százszorszép kertészet tulajdonosa Gergye Attila és felesége, Gergyéné Raj Klára adta át ünnepélyes keretek között a győztesnek.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

A döntéshozatal során a zsűri nemcsak a kertben található növények és virágok különlegességét és szépségét vette figyelembe, hanem azt is, mennyire rendezett és gondozott a terület. Fontos szempont volt, hogy a kert tulajdonosa maga művelje és gondozza a kertet. Ez bizony nagy feladat elé állítja a győztes kert tulajdonosát és férjét, akik lapunknak azt is elmesélték, hogy a képen látható fű különös gondozást igényel, a túlzott esőzések és a sok locsolás ugyanis könnyen károsíthatják a pázsitot. A nyertes kertben egyébként nem a gyep az egyetlen különleges bánásmódot és gondozást igénylő növény.

A tulajdonos részletes bemutatkozó anyagában azt is elárulta, hogy az egész kert ki-alakításánál nagy harcot kellett vívniuk, hiszen a fenyves-parkvárosi talaj egyáltalán nem kedvezett a kertkialakításnak. A kert jelenlegi állapotát látva nem gondolnánk, hogy a terület 2007-ben még csak parlagfűvel és pitypangmezővel borított parlag volt. A sok évnyi anyagi ráfordítás és szerető gondoskodás varázsolta Paradicsommá. A kert egyébként három szintes, és mindegyik része ámulatba ejtő. A zöld füves részt rózsalugas, tearózsa és parkrózsa szegélyezi. Mivel a tulajdonos nagy rajongója az árnyékliliomoknak, a kerítés mentén megcsodálhatjuk több mint 100 fajtából álló gyűjteményét. Külön érdekesség, hogy habár a házigazdák teljesen laikusként vágtak bele a kert-építésbe, mindent maguk csinálnak: a lakóház mögött a gyerekek számára játszóterületet, valamint a citromfák átteleltetésére szolgáló üvegházas melléképületet is létrehoztak. Az épület előtt található pozsgások mögött bazaltkő és gabion támfal található, mely szintén a tulajdonosok kreativitását dicséri. A kerti szob-rok, dísztárgyak változatos elhelyezése is jó ízlésről tanúskodik.

A kert következő szintjén konyhakert kapott helyet, ahol többféle paradicsom, paprika, uborka, cukkini és ribizlifajták nevelkednek.

A tulajdonosok nemcsak élvezik a kertet és a természetet, hanem fokozottan óvják is. A locsoláshoz nem használnak például vezetékes vizet, hanem ciszternákban gyűjtik az esővizet és azt hasznosítják. Ehhez segítségükre van a szintén általuk tervezett és kivitelezett öntözőrendszer is. A kert talajminőségét a saját maguk által készített komposzttal javítják.

Habár sok munkával jár az 1300 négyzetméteres kert rendben tartása, a tulajdonosok számára a legnagyobb kihívást mégis az jelenti, hol tudnak további kertrészeket kialakítani az újabb és újabb növényeknek, melyeket saját maguk szaporítanak. 

Arra a kérdésre, hogy mire költik majd a nyereményüket, még nem tudtak egyértelmű választ adni, hiszen, mint mondták, ez kínálatfüggő. 
„Egy hosszú nyelű sövényvágó például nagyban megkönnyítené a munkámat, nem kellene többé létráról nyírnom a sövényt” – mondta nevetve a nyertes férje. 

A zsűri tagjai

Gergyéné Raj Klára és Gergye Attila, a Százszorszép kertészet tulajdonosai
Daróci Lajosné, az Érdi Irka irodalmi folyóirat főszerkesztője
Mihalicz Csilla, újságíró, az Érd Médiacentrum képviseletében
Kling József, az Érdi Újság felelős szerkesztője
 

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email