22_03_29_erdmost_nincskep

777 millió Érdnek?

22_03_29_erdmost_nincskep

777 millió Érdnek?

Nem hivatalos forrásokból úgy értesültünk, hogy Érd is részesülhet a 25000 lakost meghaladó lélekszámú településeknek ígért több száz millió forintos kompenzációból.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

A Magyar Közlönyben ugyan még nem jelent meg, így nem hivatalos forrásokból az Erdmost úgy értesült, hogy Érd is részesülhet a 25000 lakost meghaladó lélekszámú településeknek ígért kompenzációból, vagyis 777 millió Ft-hoz juthatna a város. Ez az összeg azonban nem oldaná meg a város gondjait, elég csak az eddig elvont 4 milliárd Ft-os elvonásra gondolni, ráadásul még a tavalyi 700 millió Ft sem érkezett meg. Aradszki András országgyűlési képviselő szerdán adott interjút az Érd Tv-nek, akkor azonban ezt még nem említette.

Csőzik László polgármester az elmúlt időszakban több alkalommal beszélt az elvonásokról: ” a város hiánya 4 milliárd forint, ennél jelentősen alacsonyabb kompenzációt nem tud elfogadni, mert annak intézmények, illetve a városi sporttámogatás látná kárát.” Csőzik itt arról is beszélt, hogy 2,7 milliárd forintos támogatási kérelmet nyújtott be a város önkormányzata nevében a kormány felé – erre az összegre lenne szükség ahhoz, hogy fenntartsák az önkormányzati szolgáltatások színvonalát, és a minimális fejlesztések megvalósuljanak. A polgármester korábbi interjújában arra is kitért, hogy 2010 óta Érd minden évben közel egymilliárd forintos működési támogatást kapott a kormánytól, hiszen a város saját bevételei és a normatívák nem fedezik a hétköznapos működtetés költségeit sem, mert a lakosságszámhoz képest gyenge a helyi gazdaság, amely miatt mankóra szorult a városvezetés. Hozzátette, a támogatási folyamat az előző évben megszakadt. Bár a víziközmű szolgáltató tőkeemelésére Érd kapott 211 millió forintot, akkor más megyei jogú városok 1,38 milliárd forintos támogatást kaptak. Kifejtette, a 2020-as évre van az önkormányzatnak egy egymilliárd forintos igénye és egy újabb egymilliárd a 2021-es évre, ezen kívül pedig van egy másfél milliárd forintos bevételkiesésük az iparűzési adó frontján. 

Információnk szerint a budapesti kerületeknek nem jár pénz, erre a döntésre közösségi oldalán reagált Karácsony Gergely budapesti főpolgármester is: „a kormány ismét nem állta a szavát, ugyanis amikor a kormány elvette a helyi iparűzési adónak a felét, „akkor még érdemi kompenzációról és érdemi egyeztetésekről volt szó. Egyik sem lett.”  A főpolgármester szerint a mostani kormánydöntésről a helyi Fidesz-szervezetek előbb értesültek, mint a megválasztott ellenzéki polgármesterek, és felidézte azt is, hogy tavaly év végén a kormánypárti települések több mint 15 milliárd forint támogatást már kaptak, az ellenzékiek viszont akkor semmit.

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email