22_03_29_erdmost_nincskep

Kutyasuli

22_03_29_erdmost_nincskep

Kutyasuli

Sorozatunkban a kutyanevelés során felmerülő legégetőbb kérdésekre kapunk választ a Tükör Módszer Magyarország szakembereitől.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

A kérdés:
Az utcánkban rengetegen görkoriznak, rollereznek. A kutyánk eddig is jelzett, ha elment valaki, de ezektől a guruló kütyüktől teljesen kikészül és őrjöngve ugat. Próbáljuk megnyugtatni, letiltani erről, de nem igazán megy (még az sem zavarja meg ebben, ha épp velős csontot rág). Régebben is félt a gördeszkától, próbáltunk vele olyan helyre menni, ahol sokan gördeszkáznak, hátha rájön, hogy nincs vész, és megunja az ugatást, de nem működött. Túlfeszíteni sem akartuk a helyzetet, ezért nem erőltettük a sokkterápiát. Van erre valami jó megoldás?

Walter Gabriella (Népszigeti Kutyasuli, Tükör Módszer Magyarország) válaszol:
A sokkterápia valóban kerülendő, de egyébként a kutyázásban ezt is alkalmazzák és ingerkifárasztásos módszer néven ismert. Ez alapján nem tud hosszabb ideig tartóan heves reakciót adni egy konkrét ingerre és előbb-utóbb alábbhagy a válaszreakció. Ez azonban azt is jelenti, hogy addig a kutya stresszben van. Ez az állapot pedig nem egészséges hosszabb időn keresztül. Mi a Tükör Módszer oktatóiként jobban szeretjük finomabb módszerekkel megközelíteni az ilyen problémákat. Bár lehet, hogy ez több időt igényel, mégis megéri, hiszen így jóval kevesebb feszültségnek tesszük ki kedvencünket. 

A kérdező által leírt próbálkozás nem rossz, csak érdemes az elején csökkenteni az ingert. Családtag is kölcsönkérhet esetleg egy görkorit vagy gördeszkát, rollert vagy kismotort. Extrém helyzetben akár az álló tárgyat megmutatva jutalmazok minden olyan cselekedetet, ami nem a tárgy felé irányul, ahol nyugodt a kutya, és főleg amikor a gazdira figyel. Az elején elterelhetjük figyelmét kedvenc játékával vagy az imádott jutalomfalatjával. Ha a gördeszka így már semleges számára, akkor el lehet kezdeni mozgatni, fokozatosan egyre gyorsabban, hangosabban és  megkérni a szomszédot is, hogy menjen el mellettünk. Célszerű ezt kint az utcán végezni, mert a kerten belül már a territórium védelme is előjön, mint ösztönös viselkedés. 

Tehát az ilyen járművekhez, hangokhoz először hozzá kell szoktatni a kutyust, hogy a szocializációs oldalról már megoldódjon a probléma. Ettől függetlenül a saját kert védelmezése és az ismeretlen járókelők jelzése már más helyzet. Viszont így lényegesen könnyebb leállítani az ugatást, persze ehhez is szükséges, hogy gazdaként hatékonyan tudjam gátolni a kutyámat. Ha a probléma nem mérséklődik, akkor szükséges átgondolni a kutya-gazda viszonyát, megnézni, mikor tudunk gazdaként hatni a kutyára és mikor nem, és onnan kell tovább építkezni.
 

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email