22_03_29_erdmost_nincskep

Tüzes gondok

22_03_29_erdmost_nincskep

Tüzes gondok

Most, fűtési szezonon kívül érdemes ellenőriztetnünk családi házunk kéményeit, és elvégeztetnünk a kályhák, kandallók, gázkazánok és konvektorok karbantartását is. Erre fontos odafigyelni, hiszen a lakástüzek jelentős része rendszeres ellenőrzéssel, a hibák kijavításával megelőzhető lenne.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Az év első hat hónapjában összesen 3815 otthonban keletkezett tűz, 263 esetben panellakásban. Összesen több mint 47 ezer négyzetméternyi ingatlan égett le, csaknem akkora terület, mint Budapest egyik legnagyobb bevásárlóközpontja.

A tűzoltók 341 ember életét megmentették, 42-en azonban meghaltak ezekben a lakástüzekben, a legtöbben füstmérgezés miatt. 302 ember szerzett kisebb-nagyobb sérüléseket, többségük füstmérgezést szenvedett. Átlagosan 40 perc kellett ahhoz, hogy a tűzoltók megfékezzék a tüzeket. A leghosszabb beavatkozás 8 órán át tartott, sok tüzet percek alatt elfojtottak. Az első félévben keletkezett lakástüzek eloltásához összesen 2400 munkaórára volt szükség, 7313 tűzoltóautót riasztottak a helyszínekre – számolt be az elmúlt félév tapasztalatairól honlapján a Katasztrófavédelem. 

A kémények kétévenkénti ellenőrzése nagyon fontos. Ez a szolgáltatás öt éve ingyenes, a társasházban, egylakásos ingatlanban élőknek nem kell fizetniük érte. A biztonságos működtetéshez a szilárd tüzelőanyaggal működő berendezések esetében évente, a gázüzemű és zárt rendszerű berendezések égéstermék-elvezetőinél pedig kétévente célszerű a katasztrófavédelem kéményseprőivel díjmentesen elvégeztetni a munkát. 

Egy 2018-ban hatályba lépett jogszabály-módosítás miatt már csak a társasházakban és a gazdálkodó szervezetek ingatlanjaiban kötelező az égéstermék-elvezetők rendszeres átvizsgálása. Az egylakásos ingatlanokba, családi házakhoz tehát csak a tulajdonos kezdeményezésére, az általa kért időpontban érkezik a kéményseprő.

Csámpai Attila, a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője.egy korábbi cikkünkben elmondta: a kémények rendszeres vizsgálata azért elengedhetetlen, mert a hibák rejtve maradnak, állapotukról csak az időszakos ellenőrzés adhat valós képet. A katasztrófavédelem azt javasolja a kéménytulajdonosoknak, hogy a fűtési szezonon kívüli időszakban végeztessék el a tüzelő-fűtő berendezések – kályhák, kandallók, gázkazánok és konvektorok – karbantartását is.

Fontos: ahol nem megfelelő tüzelővel fűtenek, ott a tüzelőberendezések és a kémények is hamar tönkremennek. Ha csak két hétig háztartási hulladékot raknak a tűzre, ugyanannyi korom és kátrány rakódik le a kémény belső falára, mintha hat hónapon keresztül jó minőségű (két éven át szárított) fával fűtöttek volna. Ha nem távolítjuk el a kémény falán lerakódó, egyre vastagodó korom- és kátrányréteget, az előbb-utóbb meg fog gyulladni. Minden hatodik lakástűz a kéményben keletkezik – hangsúlyozta Csámpai Attila, hozzátéve: az érdi kémények ellenőrzésekor ilyen jelekkel nem találkoztak.

A kéménytüzek mellett fontos odafigyelni a szénmondoxidra is. Az éghető anyagok tökéletlen égése során keletkező szénmonoxid (co) akár halált is okozhat. Színtelen, szagtalan, mérgező, belégzése során a belélegzett mennyiségtől függően különböző tünetek jelentkezhetnek: enyhe fejfájás, émelygés, hányinger; lüktető fejfájás, álmosság, elmezavar, erős szívverés; eszméletvesztés, görcs, légszomj, halál – olvasható az önkormányzat honlapján közzétett tájékoztatóban

 

 

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email