22_03_29_erdmost_nincskep

Kéményseprőt látok…

22_03_29_erdmost_nincskep

Kéményseprőt látok…

Mutasd a kéményed, megmondom, ki vagy - de legalábbis azt, hogy mivel fűtesz. Ezt a témát jártuk körül Csámpai Attilával, a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivőjével. Megtudtuk, mivel fűt az érdiek többsége, és miért nem elég akkor hívni a kéményseprőt, amikor már baj van.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Mivel fűt az érdiek többsége?

Összesítve a társasházak, valamint azon családi házak adatait, ahol elvégezték a kéményseprést, az állapíthatjuk meg, hogy a használatban lévő kémények 62 százaléka valamilyen gázzal fűtő berendezéshez csatlakozik. Ugyanakkor a szilárd és vegyes tüzelés is megjelenik Érd családi házas területein.

Mi a helyzet a környezetkímélő, energiatakarékos, XXI. századi megoldásokkal?

Láthatóan jelen vannak ezek is – például a napelemrendszerről működtetett elektromos fűtés, vagy a szén-monoxid-mérgezés lehetőségét is kizáró kondenzációs kazánok –, ezek egyébként jellemzően a budapesti agglomerációban terjednek leginkább.

Mit tapasztalnak a kötelező sormunkák során, vannak-e Érden hiányosságok, és ha igen, milyenek?

Kirívó problémák az égéstermék-elvezetőkkel kapcsolatban nincsenek. Ugyanakkor az ellenőrzés és tisztítás helyszíni feltételei néhány esetben nem megfelelőek (például nincs az alsó bekötés alatt elhelyezkedő tisztítóidom, illetve tisztítóajtó, vagy nincs felső tisztítóidom, tisztítóajtó, és a kitorkollás sem megközelíthető), és az is gyakori, hogy a nyílt égésterű vízmelegítők, fűtőeszközök levegő-utánpótlására kell felhívni a lakók figyelmét. Sokan sajnos nem gondolnak arra, hogy egy ablakcsere vagy egy újonnan telepített szagelszívó jelentősen befolyásolja a nyílt égésterű tüzelőberendezések levegő-utánpótlását, ami szén-monoxid keletkezéséhez vezethet – ami színtelen, szagtalan, és súlyosan mérgező gáz.

Miért fontos az évenkénti, kétévenkénti ellenőrzés? Nem elég akkor hívni a kéményseprőt, ha baj van?

A kémények rendszeres vizsgálata azért elengedhetetlen, mert ezek hibái rejtve maradnak, állapotukról csak az időszakos ellenőrzés adhat valós képet. A katasztrófavédelem rendszeresen javasolja a kéménytulajdonosoknak, hogy a fűtési szezonon kívüli időszakban végeztessék el a tüzelő-fűtő berendezések – kályhák, kandallók, gázkazánok és konvektorok – karbantartását is. Arra szintén felhívjuk az emberek figyelmét, hogy éljenek az ingyenes kéményseprés lehetőségével. Ezekkel, és megfelelő, jó minőségű tüzelőanyag használatával megelőzhető, hogy a kémény miatt kigyulladjon a lakásunk, házunk, minimalizálható a szén-monoxid-mérgezés veszélye, ráadásul kevesebbet is kell fizetni a fűtésért.

Gyakran tapasztalják, mikor kéményseprési sormunkát végeznek, hogy egyes lakosok nem megfelelő tüzelőt használnak, kezelt fát, rongyot, műanyagot égetnek? Egyáltalán, honnan lehet ezt észrevenni?

Ahol nem megfelelő tüzelővel fűtenek, ott a tüzelőberendezések és a kémények is hamar tönkremennek. Ha csak két hétig háztartási hulladékot raknak a tűzre, ugyanannyi korom és kátrány rakódik le a kémény belső falára, mintha hat hónapon keresztül jó minőségű (két éven át szárított) fával fűtöttek volna. Ha nem távolítjuk el a kémény falán lerakódó, egyre vastagodó korom- és kátrányréteget, az előbb-utóbb meg fog gyulladni. Minden hatodik lakástűz a kéményben keletkezik. Az érdi kémények ellenőrzésekor egyébként ilyen jelekkel nem találkoztunk.

Egy-egy rossz tüzelőberendezés, kémény csak ránk veszélyes, vagy a környezetet is jobban szennyezi?

A rossz hatásfok magasabb károsanyag-kibocsátással is jár. Munkatársaink mérik a kibocsátott égéstermék szén-monoxid tartalmát is. Meghatározott határérték felett a kéményseprőknek jelezniük kell ezt a gázszolgáltatónak és a tűzvédelmi hatóságnak is. Érden idén 50 alatt volt az ilyen esetek száma.

Mit jelent pontosabban ez határérték?

Ez a gáz kis koncentrációban is rendkívül mérgező, így egy speciális mértékegységben, ppm-ben (parts per million, azaz milliomod részben) mérik a jelenlétét. Egy ppm-nyi gáz jelenléte annyit jelent, hogy egy köbméter levegőben egy köbcentiméter van belőle. Annyira mérgező, hogyha a lakásunk levegőjének 1,28 térfogatszázalékát eléri, három percen belül halált okoz. Amikor a kéményseprők munkájuk során 500-1000 ppm közötti értéket mérnek a füstgáz összetételében, előírják, hogy a készülék karbantartását szakemberrel el kell végeztetni, 1000 ppm feletti érték esetén pedig a készülék további használata életveszélyes és tilos.

Számíthat valamilyen szankcióra az ingatlantulajdonos? 

A kéményseprők nem büntetnek, csak a figyelmet hívják fel a szükséges teendőkre. Soha nem bírságolnak és nem kezelnek pénzt. A fenti esetekben hatósági átjelentést kell tenniük. Ilyenkor a hatóság jár el.

Milyen gyakoriak a kéménytüzek, illetve a fűtőberendezések nem megfelelő használatból eredő balesetek?

Idén Érden eddig három kéménytűzhöz riasztották a tűzoltókat, tavaly pedig összesen hat ilyen eset volt.

 

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email