október23díjátadóBA

Érd kiválóságait díjazták

október23díjátadóBA

Érd kiválóságait díjazták

Október 23-án átadták Érd város kitüntetéseit.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Nemzeti ünnepeinken nemcsak azokról a hősökről emlékezik meg a város, akik életüket adták a hazáért, hanem azokról a lakosairól is, akik életükkel, munkásságukkal a jelenben adnak oly sokat a hazának, illetve a városnak, ahol élnek.

Az ünnepi megemlékezést és emléktáblaavatást követően a Polgárok Házában adta át Csőzik László polgármester a kitüntető elismeréseket, személyes hangvételű szavakkal méltatva a díjazottak munkásságát.

Érd Város Életmű Díját 2024-ben Somfai István címzetes igazgató, nyugalmazott pedagógus érdemelte ki, aki idén ünnepli születésének 80., pedagógusi pályakezdetének 60. évfordulóját.

Somfai István pedagógusi pályáját 1964-ben Ófaluban, az Érdi I. számú (később II. Lajos) Általános Iskolában kezdte, majd 1970-től az Érdi Vörösmarty Mihály Gimnáziumban folytatta, egészen nyugállományba vonulásáig. Saját bevallása szerint élete vágya volt, hogy tanár lehessen, és büszkeséggel tölti el, hogy tanítványai közül sokan a kollégái lettek. Több mint 4700 diák került ki a kezei alól. Sorsuk alakulását a mai napig figyelemmel kíséri. Érden szinte nincs olyan család, amelyik ne ismerné őt, hiszen hosszú pedagógusi pályafutása alatt valamelyik családtagot szinte bizonyosan tanította.

A Vörösmarty Gimnáziumban eltöltött időszak alatt meghonosította a latin nyelv oktatását. Háromszor, összesen öt évig volt a gimnázium igazgatója, 11 évig pedig az iskola kollégiumát vezette. Régóta aktívan részt vesz a város kulturális, művészi életének fellendítésében, többek között a Poly-Art Alapítvány kuratóriumának elnökeként. Oszlopos tagja a Harmónia Vegyeskarnak és a gimnázium vegyes kórusának. Pályafutása során több rangos érdi és országos kitüntetésben részesült, 2016-ban pedig elnyerte az Érd Város Díszpolgára címet.

Az Érd Város Közéletéért posztumusz elismerést Palkó Zsolt, Érd idén augusztusban elhunyt klímavédelmi és zöld városfejlesztési biztosnak adományozta a képviselőtestület. Palkó Zsolt jogász és közgazdász marketing szakon végzett. Tanult a Washingtoni Egyetemen, főszerkesztője volt az Ecolife és az Explorer magazinoknak. Kommunikációs vezetője volt a DDGÁZ-nak, főrendezője hat éven keresztül a Balaton Regattának és elnöke a Zöld Híd Alapítványnak. Palkó Zsolt évtizedek óta a környezetvédelem, a fenntarthatóság és az egészséges életmód ügyeinek szószólója volt, lapjai hasábjain, az érdi zöldügyek biztosaként, illetve szemétszedő és parképítő akciókat szervezve.

Áldozatkészségével, kétkezi munkájával példát mutatott. Ötleteivel, terveivel motiválta környezetét. Regionális és nemzetközi ügyeket is felvállalt. Harcolt az Érdet és környékét elborító hulladék ellen, segítette a város kiránduló- és turistaút-hálózatának fejlesztését. Érd első túraútvonala, a LevenDuna létrehozása is részben az ő érdeme. Szorgalmazta a Fundoklia-völgy felső szakaszának ismételt feltárását, régészeti-turisztikai látogatóhely kialakítását. Egyik legnagyobb álma a parkvárosi „Klímapark” kialakítása volt.


A posztumusz díjat Palkó Zsolt családja vette át.

Az Érd Közbiztonságáért és Tűzbiztonságáért Díj kitüntetettje Csillag Ilona címzetes rendőr alezredest és Töreki Tibor tűzoltó századost illeti meg.

Gyulainé Csillag Ilona 1983. szeptember 15-én került a Belügyminisztérium állományába, az Érdi Rendőrkapitányságon 1992 júniusa óta teljesít szolgálatot, 1993 júliusa óta hivatásos állományú rendőrként. Az eltelt időszak alatt több beosztásban is dolgozott, közel 20 éve pedig a személyzeti főelőadói feladatokat látja el. Az érdi kapitányság egyik legrégibb, rendkívül tapasztalt tagja.

Kollégáival jó kapcsolatot ápol, problémamegoldó képessége átlagon felüli, kommunikációs készsége kiváló. Személyzeti főelőadóként hosszú évek óta aktívan részt vesz a toborzásokban is. Munkája mellett nagy energiát fordít arra, hogy a fiatalabb kollégák beilleszkedjenek és helytálljanak az Érdi Rendőrkapitányságon. A közösség aktív, megbízható és meghatározó tagja. Több évtizedes példaadó munkája és elhivatottsága alapján Gyulainé Csillag Ilona elnyerte az Év Rendőre Díjat is.

Töreki Tibor tűzoltó százados, az Érd Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság szolgálatparancsnoka az elmúlt években feladatainak ellátásakor kivételes teljesítményt nyújtott. Szolgálatparancsnokként kiemelt hangsúlyt fektetett a csapatépítésre, az alárendeltségébe tartozó állomány összetartására. A káreseteknél a feladatokat pontosan, precízen végezteti el a beavatkozó állománnyal, beosztottairól jól gondoskodik.  Szakmai tudását, tapasztalatait kiválóan alkalmazza és adja át fiatalabb kollégáinak, amivel nagyban elősegíti fejlődésüket és beilleszkedésüket.

Folyamatosan képezi magát, rátermettségét, szaktudását, együttműködési készségét sok éles bevetésen bizonyította. Nagyobb tűzesetek megfékezésében is kiemelkedő teljesítményt mutatott, például idén júniusban a Molnár utcában történt lakóház-robbanásnál, ahol elsőként érkezett a helyszínre. Gyors helyzetfelismerésének köszönhetően a sérülteket azonnal kimenekítette, ellátásukról intézkedett.

Az Érd Város Szociális Munkájáért Díjat idén Pálvölgyi Margit, a Szociális Gondozó Központ munkatársa vehette át, aki több mint 25 éve végez példaértékű munkát a szociális ágazatban, munkáját pedig országszerte ismerik és elismerik. Védőnő, gyógypedagógiai asszisztens és kerámiaformázó szakmai végzettséggel is rendelkezik, munkájában mindegyik képesítése során megszerzett tudását használja, és az intézmény legsérülékenyebb ügyfeleivel, a sérültekkel foglalkozik.

A habilitációs központban kerámiaműhelyt alakított ki, amelyben folyamatosan fejlesztő foglalkozások zajlanak: a sérültek szebbnél szebb konyhai készleteket, kerti kerámia kollekciókat gyártanak.

Felügyelete és támogatása mellett a sérültek által készített kézműves kerámiatermékek országos hírnévre tettek szert, rangos kézműves vásárokon és cégek kiállító- és vásártereiben szerepelnek. Termékeik elérhetők és megvásárolhatók a habilitációs központ boltjában és az Érdi Galériában is.

Az idei Év Családja Díjat Sevcsik M. Anna és családja nyerte el. A kommunikációs szakember a koronavírus világjárvány idején minden erejével azon dolgozott, hogy a hátrányos helyzetű családokat adományokkal lássa el a Tündérpakk alapítványon keresztül, amelynek 2016-ban alapító tagja volt. 2015-ben létrehozta a Babagenetika Egyesületet, amely a legszorultabb helyzetben lévő kismamák támasza lett. Sevcsik M. Anna teljes ellátórendszert szervezett a genetikai betegségekkel küzdő, illetve ennek lehetőségére mutató diagnózisú kismamáknak.

A Babagenetika Egyesület alakult át az Élet.Érzés Egyesületté, amelyben Sevcsik M. Anna a mai napig nagyon aktív, minden platformon segíti a kismamákat és családjukat. Legújabb kezdeményezésük, a BurokBrigád online tájékoztató oldala a várandósság útvesztőjében vezeti végig a párokat. Sok nehézség és veszteség leküzdésével Anna nyolc terhesség után öt gyermeknek adhatott életet. Érdi édesanyaként nagy szeretetben és odaadással neveli kisebb és nagyobb csemetéit. Az állatmentés és állatvédelem is szívügye, saját otthonába is befogadja a rászoruló négylábúakat. Férje és nagyobb lányai munkájában is odaadóan támogatják.

Az Érdi Sport Díjat idén Pápai János kapta, szellemi sportteljesítményéért. Mint azt korábban megírtuk, a közgyűlés szeptemberben módosította az Érdi Sport Díj adományozásáról szóló rendeletet. Ennek értelmében a fizikai sportteljesítmény mellett már a szellemit is elismerhetik a kitüntetéssel. A fizikai sportteljesítmény díját idén augusztus 20-án vehette át Győry Béla triatlonista sportoló. Élve a kibővített rendeletben foglalt lehetőséggel, most első ízben szellemi sportteljesítményért is kiosztották az Érdi Sport Díjat.

Pápai János az érdi VSE Sakkszakosztályának tagjaként 92 esztendősen is aktív részese Érd sakkéletének, sikeresen szerepel a klub egyéni bajnokságában és a csapatbajnokságon is. Okleveles közgazda végzettséggel rendelkezik, 1992 óta él Érden. 1948 óta rendszeresen részt vesz hazai és nemzetközi sakkversenyeken. Egy egyedülálló versenyformában, a levelezési sakkversenyben is igen eredményes pályafutást mondhat magáénak. 1949 és 2019 között, azaz 70 év alatt 61 versenyen 436 versenypartit játszott és 420 ellenféllel mérkőzött, a világ legkülönbözőbb tájairól, Ausztráliától Argentínán át Németországig.

A sakk népszerűsítésére összesen 8 könyvet írt, állított össze, szerkesztett és adott ki. 2011 óta sakk képeslapokat is szerkeszt és kiad, ezek száma meghaladja az 550-et. A képeslapokból készült kiállítást 2018-ban rendezték meg a Parkvárosi Közösségi Házban. Pápai János kezdeményezésére az érdi sakkszakosztály évente megrendezi a Minaret Kupa elnevezésű sakkversenyét, amelyből eddig 16 versenyre került sor.

Fotó: Balogh Alex

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email