Receptekben meséli el a Pest környéki rácok történetét a tizennyolc receptet (és hozzá ínycsiklandó ételfotókat) tartalmazó füzet, amelyet az Érdi Horvát Önkormányzat adott ki.

A receptfüzet ötlete Hudák Ágneshez, a nemzetiségi önkormányzat elnökéhez fűződik, ahogy a megvalósítás is: a nyomtatást pályázati forrásból, a többi költséget az Érdi Horvát Nemzetiségi Önkormányzat finanszírozásában fedezték.

A recepteket a Tökölön élő dr. Szilágyi József válogatta össze, aki évtizedek óta kutatja a Pest megyei, közelebbről a tököli rácok történetét, népszokásait, anekdotáit, illetve származásukat. Őt Ági kérte fel erre a jóízű feladatra.

Mint Szilágyi a kis kötet előszavában írja, a Pest környéki katolikus rác népcsoport a több hullámban – döntően Dalmáciából, Hercegovinából, Boszniából, illetve Bácskából, a Szerémségből és Szlavóniából – érkezett emberekből alakult ki az 1600-as évek második felében, főleg Tököl, Ercsi, Érd, Perkáta, Törökbálint és Csepel településeken. Mára már csak az első három településen élnek az egykori rácok leszármazottjai.

A receptfüzet a rácok származási, vándorlási területein és jelenlegi településein jellemző ételeivel állít emléket történetüknek, kultúrájuknak, részben azzal a céllal, hogy e recepteken keresztül is tovább őrizhessék őseik emlékét, az érdeklődők pedig jobban megismerhessék a rácok világát.

A könyvecskében szereplő sok finom nemzetiségi ételt Hudák Ágnes, az Érdi Horvát Önkormányzat elnöke el is készítette, és a kötet december 13-ai bemutatóján meg is kóstolhatták a vendégek.

Mint Ági az ÉrdMostnak elmondta, a Hudák pincében tartott rendezvényre nemcsak az érdi, hanem környékbeli (Ercsi, Rác, Tököl, Budafok, Százhalombatta) szerb, illetve horvát nemzetiségi önkormányzatokat is meghívták, és persze azokat is, akik részt vettek a könyvecske elkészítésében. Így meghitt ünnepség kerekedett a bemutatóból.

Aki kedvet kapott egy-egy fogáshoz, a receptfüzetet Hudák Ágnestől beszerezheti. A 250 példányban megjelent kötet kereskedelmi forgalomban nem kapható, nincs is ára, teljesen ingyenes.

Ági elmondta, hogy már többen felkeresték őt, hogy vigyenek a füzetből, és az Ófaluban élő, idős horvát származású lakosokhoz ő maga is eljuttat egy-egy példányt.

Cikkünk végén álljon egy igazi karácsonyi finomság, a rácos hal (avagy rácponty), ami nem csak a szerb, illetve horvát asztalokra kerül az ünnepek alatt:
