Rác receptek, érdi köntösben

Rác receptek, érdi köntösben

Különleges szakácskönyvet adott ki az Érdi Horvát Önkormányzat, a bemutatón meg is főzték a rác finomságokat.

Érdfm 101.3 – Hallgasd bárhol! Bármikor!

HIRDETÉS

Receptekben meséli el a Pest környéki rácok történetét a tizennyolc receptet (és hozzá ínycsiklandó ételfotókat) tartalmazó füzet, amelyet az Érdi Horvát Önkormányzat adott ki.

A receptfüzet ötlete Hudák Ágneshez, a nemzetiségi önkormányzat elnökéhez fűződik, ahogy a megvalósítás is: a nyomtatást pályázati forrásból, a többi költséget az Érdi Horvát Nemzetiségi Önkormányzat finanszírozásában fedezték.

A recepteket a Tökölön élő dr. Szilágyi József válogatta össze, aki évtizedek óta kutatja a Pest megyei, közelebbről a tököli rácok történetét, népszokásait, anekdotáit, illetve származásukat. Őt Ági kérte fel erre a jóízű feladatra.

Szilágyi József

Mint Szilágyi a kis kötet előszavában írja, a Pest környéki katolikus rác népcsoport a több hullámban – döntően Dalmáciából, Hercegovinából, Boszniából, illetve Bácskából, a Szerémségből és Szlavóniából – érkezett emberekből alakult ki az 1600-as évek második felében, főleg Tököl, Ercsi, Érd, Perkáta, Törökbálint és Csepel településeken. Mára már csak az első három településen élnek az egykori rácok leszármazottjai.

Egy egyszerű finomság, amit Érden igencsak kedveltek (A receptfüzet fotóit Boros Sándor készítette)

A receptfüzet a rácok származási, vándorlási területein és jelenlegi településein jellemző ételeivel állít emléket történetüknek, kultúrájuknak, részben azzal a céllal, hogy e recepteken keresztül is tovább őrizhessék őseik emlékét, az érdeklődők pedig jobban megismerhessék a rácok világát.

Hudák Ágnes

A könyvecskében szereplő sok finom nemzetiségi ételt Hudák Ágnes, az Érdi Horvát Önkormányzat elnöke el is készítette, és a kötet december  13-ai bemutatóján meg is kóstolhatták a vendégek.

Mint Ági az ÉrdMostnak elmondta, a Hudák pincében tartott rendezvényre nemcsak az érdi, hanem környékbeli (Ercsi, Rác, Tököl, Budafok, Százhalombatta) szerb, illetve horvát nemzetiségi önkormányzatokat is meghívták, és persze azokat is, akik részt vettek a könyvecske elkészítésében. Így meghitt ünnepség kerekedett a bemutatóból.

Aki kedvet kapott egy-egy fogáshoz, a receptfüzetet Hudák Ágnestől beszerezheti. A 250 példányban megjelent kötet kereskedelmi forgalomban nem kapható, nincs is ára, teljesen ingyenes.

Ági elmondta, hogy már többen felkeresték őt, hogy vigyenek a füzetből, és az Ófaluban élő, idős horvát származású lakosokhoz ő maga is eljuttat egy-egy példányt.

Cikkünk végén álljon egy igazi karácsonyi finomság, a rácos hal (avagy rácponty), ami nem csak a szerb, illetve horvát asztalokra kerül az ünnepek alatt:

Fotó: Nagy Balázs

További cikkeink

További cikkeink

Facebook

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Telegram
WhatsApp
Email